1515
Annons

Klimatet hetaste frågan i svensk media

Klimatet var den överlägset största frågan i svensk media i fjol. Greta Thunberg var en bidragande orsak.

Bränder i Australien och Greta Thunberg satte klimatet på kartan.
Bränder i Australien och Greta Thunberg satte klimatet på kartan.

Vi-skogen har i sex år låtit analysera hur svensk media rapporterar om klimatfrågan. Rapporten för 2019 visar på ett trendbrott, aldrig tidigare har det rapporterats så mycket om klimatet i svensk media som under fjolåret.

I fjol publicerades över 150.000 artiklar och inslag om klimatfrågan i svensk media. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2018. Klimatfrågan var också överlägset största nyhetshändelse i fjol, långt före andra stora händelser som Brexit, EU-valet och flyktingfrågan. 

Stora nyhetshändelser som bränderna i Australien, FN:s klimatkonferens i Madrid och Greta Thunbergs seglats till FN:s klimatmöte i New York bidrog till att sätta klimatet i fokus.

Greta Thunberg är den person som varit synligast i svensk klimatrapportering.  Statsminister Stefan Löfven och miljö- och klimatminister Isabella Lövin får nöja sig med andra och tredje plats.

Klimatdebatten satte också avtryck i svenska språket. Klimatnödläge, klimaträttvisa och Gretaeffekten är exempel på nya ord som fick sitt genomslag i fjol.

I nästa års rapport kommer dock klimatet inte ha en chans. Det har redan publicerats över 360.000 artiklar om coronapandemin i svensk media, mer än dubbelt så många jämfört med de 150.000 artiklar som skrevs om klimatet under hela 2019.

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera