ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Klimatet hetaste frågan i svensk media

  • Bränder i Australien och Greta Thunberg satte klimatet på kartan.

Klimatet var den överlägset största frågan i svensk media i fjol. Greta Thunberg var en bidragande orsak.

Vi-skogen har i sex år låtit analysera hur svensk media rapporterar om klimatfrågan. Rapporten för 2019 visar på ett trendbrott, aldrig tidigare har det rapporterats så mycket om klimatet i svensk media som under fjolåret.

I fjol publicerades över 150.000 artiklar och inslag om klimatfrågan i svensk media. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2018. Klimatfrågan var också överlägset största nyhetshändelse i fjol, långt före andra stora händelser som Brexit, EU-valet och flyktingfrågan. 

Stora nyhetshändelser som bränderna i Australien, FN:s klimatkonferens i Madrid och Greta Thunbergs seglats till FN:s klimatmöte i New York bidrog till att sätta klimatet i fokus.

Greta Thunberg är den person som varit synligast i svensk klimatrapportering.  Statsminister Stefan Löfven och miljö- och klimatminister Isabella Lövin får nöja sig med andra och tredje plats.

Klimatdebatten satte också avtryck i svenska språket. Klimatnödläge, klimaträttvisa och Gretaeffekten är exempel på nya ord som fick sitt genomslag i fjol.

I nästa års rapport kommer dock klimatet inte ha en chans. Det har redan publicerats över 360.000 artiklar om coronapandemin i svensk media, mer än dubbelt så många jämfört med de 150.000 artiklar som skrevs om klimatet under hela 2019.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer