1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Klimateffekter och sårbarhet i fokus för IPCC:s kommande rapport

Åtta år efter den femte IPCC-rapporten kommer FN:s klimatpanel snart med sin nya utvärdering. Svenska forskare bidrar bland annat i kapitel om vatten och hållbar utveckling.

Torr mark med sprickor under den varma sommaren 2018.
Torr mark med sprickor under den varma sommaren 2018.Foto:Erik Simander/TT

När FN:s klimatpanel IPCC släpper sin sjätte slutrapport den 28 februari står klimateffekter och sårbarhet i fokus. Samtidigt blir det den största utvärderingen av kunskapen kring klimatförändringar som klimatpanelen presenterat. Från Sverige medverkar flera forskare i arbetet med IPCC-rapporten, bland annat i de kapitel som fokuserar på vatten och hållbar utveckling.

En svensk forskare som medverkar i den del av rapporten som handlar om fattigdom, försörjning och hållbar utveckling är Emily Boyd, professor inom hållbarhetsstudier och föreståndare för Lund University Centre for Sustainability Studies.

”Kapitlet tar ett brett grepp kring ojämn påverkan av klimatförändringarna. Fokus ligger på klimaträttvisa. Vi utvärderar kunskap kring klimatförändringarnas mest extrema konsekvenser och vilka utmaningar dessa innebär för den sociala utvecklingen – både i dag och i framtiden.  Bland annat tittar vi på forskning om så kallade sociala tipping points: Vad har vi att vänta i form av sociala oroligheter och konflikter när klimatförändringarna blir mer påtagliga och kampen om resurser hårdnar?”, säger hon i en kommentar.

IPCC:s rapport kommer inte innehålla några rekommendationer. Däremot görs en utvärdering av olika anpassningsstrategier, exempelvis vilken infrastruktur som fungerar bäst vid klimatpåverkan i städer och vilka bevattningsmetoder som bäst gynnar ett klimatpåverkat jordbruk. 

 

 


EU-länder eniga om stopp för nya fossilbilar

EU-länderna har enats om ett nytt klimatpaket. Bland annat ska försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna personbilar stoppas till 2035.

”Jag är mycket nöjd med vad vi har kommit fram till, även om Sverige hade velat gå ännu längre”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) till TT.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).Foto:Lars Schröder/TT

EU:s klimat- och miljöministrar samlades på tisdagen i Luxemburg med syfte att enas om en rad tunga förslag som ingår i EU-kommissionens stora klimatpaket inför 2030.

Till då ska EU-länderna gemensamt ha minskat sina utsläpp med 55 procent jämfört med utsläppen 1990. Det ska ske med hjälp av dryga tiotalet förslag som kommissionen lade fram i sitt ”Fit for 55”-paket förra sommaren.

Vi har en överenskommelse, säger Annika Strandhäll (S) till TT natten mot onsdag.

Hon beskriver det som en lång dag av tuffa förhandlingar där man har behövt kompromissa för att enas, men att hon ändå är nöjd med utfallet.

”Det har varit tuffa förhandlingar, men nu har vi goda förutsättningar för att arbeta vidare”, säger hon.

Det handlar om överenskommelser på fem punkter, bland annat skärpta regler för handel med utsläppsrätter och klimatmål inom jordbruket, transport- och byggbranscherna.

Man har också enats om krav på nollutsläpp från nya personbilar 2035 – det vill säga att de inte längre kan köras på bensin eller diesel.

Sverige hade en tuffare linje och ville ha ett stopp redan till 2030, säger Strandhäll som påpekar att det ändå är ett steg i rätt riktning.

Ministrarna har även kommit överens om att inrätta en social klimatfond.

Det som EU-länderna nu har enats om ska jämkas ihop med EU-parlamentets linje innan de nya reglerna kan bli verklighet.

Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, är inte nöjd med resultatet. På Twitter konstaterar han att EU inte är på väg att göra vad som krävs för att uppfylla Parisavtalet.

”Vi har ett klimatnödläge. Jämfört med utsläppen 1990 behöver EU:s utsläpp minska med minst 65-70 procent till 2030. 'Klimatpaketet, som bygger på cirka 55 procent (minskning till 2030) är inte tillräckligt”, skriver han. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?