Annons

Klimatbiståndet ska fördubblas till 15 miljarder kronor

Sveriges klimatbestånd ska minst fördubblas fram till 2025, meddelar regeringen på en pressträff inför klimattoppmötet COP26 i Glasgow senare i höst. 

”Sverige kommer att vara den utan jämförelse största givaren av klimatbistånd per person i världen”, säger Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.

Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.
Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.

Det är världens fattiga som först och hårdast drabbas av klimatförändringarna samtidigt som de har minst skuld till situationen, säger Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, på en pressträff där en ökning av det svenska klimatbeståndet aviseras.

”Jämfört med 2019 års nivå har vi som mål att fördubbla det svenska klimatbiståndet till 2025 till en nivå av minst 15 miljarder kronor”, säger han.

Målsättningen är att låginkomstländer snabbare ska kunna ställa om sina samhällen och minska sina utsläpp.

”Sverige kommer att vara den utan jämförelse största givaren av klimatbistånd per person i världen”, säger Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.

Pengarna ska inte tas från den befintliga biståndsbudget, utan ska ses som ett tillskott hävdar Per Bolund.

”Det finansieras genom att vi med ett växande välstånd får mer resurser till biståndet som kan kanaliseras till klimatbiståndet. Det kommer inte att tas från det andra biståndet som redan ges”, säger han.

Samtidigt står det svenska målet om ett bistånd på 1 procent av BNI fast.

Konkret ska fördubblingen i klimatbistånd åstadkommas genom att takten i utbetalningar till klimatfonder ökas, genom att öka kärnstödet till FN och utvecklingsbanker som arbetar med klimatinsatser och klimatanpassning och genom att Sidas strategi styrs om för att öka andelen klimatbistånd.

Vid klimatmötet i Köpenhamn 2009 lovade världens rika länder att ge motsvarande 100 miljarder kronor i klimatstöd till låginkomstländer årligen mellan 2020 och 2024.

”Det är ett löfte vi fullt ut inte har levererat på än”, säger Per Bolund som hoppas att Sverige genom det ökade klimatbeståndet ska inspirera andra länder så att löftet kan infrias.

Innehåll från Serafim FinansAnnons

Nå ditt företags fulla tillväxtpotential med skräddarsydd finansiering

Att växa kräver kapital – och en färdig finansieringsmall som är likvärdig för alla finns inte. Alla företag har olika behov och ambitioner. Med kompetenta och erfarna medarbetare hittar Serafim Finans den finansieringslösning som bäst går hand i hand med ditt företags tillväxtplan. 

Serafim Finans är den långsiktiga partnern som stöttar ditt företag under hela tillväxtresan. Med en förståelse för företagande i sin helhet, med de behov och faser som tillkommer, hittar Serafim Finans ett skräddarsytt finansieringsupplägg som möjliggör tillväxt för alla företag i Sverige. 

Specialister som förstår företagande

Att ha en nära och personlig kontakt är en självklarhet för Serafim Finans. 

Med erfarna rådgivare som täcker hela Sverige och har koll på de lokala marknaderna, får Serafim Finans en ökad förståelse för den verksamhet som företaget bedriver.  

– Vi är en entreprenörsdriven organisation som jobbar med finansiering i olika former. Vi har stor förståelse för företagande och stöttar bolag i sin organiska tillväxt, men även med finansiering av förvärv, säger Joakim Wiksten, VD på Serafim Finans.  

Spara tid med skräddarsydd lösning

Det som skiljer Serafim Finans från de traditionella storbankerna är den effektiva kreditgivningsprocessen med kortare beslutsvägar. 

– Vår process är inte lika stelbent och modellstyrd. Vi tackar inte nej till finansiering bara för att ett visst nyckeltal inte uppnår en viss nivå, förklarar Joakim Wiksten. 

Och alla företag har olika finansieringsbehov. 

– Vi tar oss tid att lyssna och analysera de aktuella behoven för att därefter ta fram den bästa möjliga finansieringslösningen tillsammans med dig som är beslutsfattare. Vi vet att tid är en avgörande faktor och det gör att vi strävar efter att alltid vara transparenta och tydliga. 

Lång erfarenhet av företagsfinansiering

Serafim Finans lägger stor vikt vid att anställa kompetenta och kunniga medarbetare med lång erfarenhet av företagsfinansiering. På så vis kan de garantera professionell rådgivning som mynnar ut i den finansieringslösning som bäst svarar upp mot företagets behov och tillväxtplan. Och det är viktigt. Inget företag sitter på exakt samma ambitioner eller har samma färdiga stig utstakad i sin tillväxtresa.  

– Hur ett bolag ska finansieras beror helt på bransch, vilken fas de befinner sig i och den önskade kombinationen av eget kapital och skuld. Det kan vara intressant för grundare och ägare att lånefinansiera delar av tillväxtkapitalet för att minimera utspädningen av befintliga ägarandelar, förklarar Joakim.

– Serafim Finans har olika finansieringslösningar som bidrar till att skapa tillväxt och långsiktighet. 

– Inom området fastighetsfinansiering har vi ett brett angreppssätt där vi levererar flexibla finansieringslösningar till de flesta behov inom sektorn, så som olika typer av förvärvs-, topp och projektfinansieringar, berättar Anders Wennberg, Head of Real Estate på Serafim Finans.

Anna Rytterling, som är Head of Corporate, understryker att Serafim Finans har ett helt team av medarbetare med lång erfarenhet av att skräddarsy företagsfinansiering efter behov till företag i alla storlekssegment. 

– Vi kan stötta ett bolag med sin tillväxt oavsett om det är genom en förvärvsfinansiering, en kortsiktig bryggfinansiering för att företaget ska kunna fullfölja ett projekt, investeringslån eller en rörelsefinansiering. Vi erbjuder även fakturakopplade finansieringslösningar. Genom att sälja fakturor till oss kan man förbättra sin likviditet eftersom fakturalikviden erhålls omgående istället för vid fakturans förfallodatum. Vi finansierar svenska och utländska fakturor åt bolag inom både SME och Mid Cap-segmentet, säger hon.

Genom att vara lyhörda och hitta den finansieringslösning som är bäst anpassad gör Serafim Finans det smidigt för kunder att nå sin fulla potential.

Serafim Finans – skräddarsydd finansiering som möjliggör tillväxt

 

Mer från Serafim Finans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Serafim Finans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera