1515

Klimatbiståndet ska fördubblas till 15 miljarder kronor

Sveriges klimatbestånd ska minst fördubblas fram till 2025, meddelar regeringen på en pressträff inför klimattoppmötet COP26 i Glasgow senare i höst. 

”Sverige kommer att vara den utan jämförelse största givaren av klimatbistånd per person i världen”, säger Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.

Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.
Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.

Det är världens fattiga som först och hårdast drabbas av klimatförändringarna samtidigt som de har minst skuld till situationen, säger Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, på en pressträff där en ökning av det svenska klimatbeståndet aviseras.

”Jämfört med 2019 års nivå har vi som mål att fördubbla det svenska klimatbiståndet till 2025 till en nivå av minst 15 miljarder kronor”, säger han.

Målsättningen är att låginkomstländer snabbare ska kunna ställa om sina samhällen och minska sina utsläpp.

”Sverige kommer att vara den utan jämförelse största givaren av klimatbistånd per person i världen”, säger Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister.

Pengarna ska inte tas från den befintliga biståndsbudget, utan ska ses som ett tillskott hävdar Per Bolund.

”Det finansieras genom att vi med ett växande välstånd får mer resurser till biståndet som kan kanaliseras till klimatbiståndet. Det kommer inte att tas från det andra biståndet som redan ges”, säger han.

Samtidigt står det svenska målet om ett bistånd på 1 procent av BNI fast.

Konkret ska fördubblingen i klimatbistånd åstadkommas genom att takten i utbetalningar till klimatfonder ökas, genom att öka kärnstödet till FN och utvecklingsbanker som arbetar med klimatinsatser och klimatanpassning och genom att Sidas strategi styrs om för att öka andelen klimatbistånd.

Vid klimatmötet i Köpenhamn 2009 lovade världens rika länder att ge motsvarande 100 miljarder kronor i klimatstöd till låginkomstländer årligen mellan 2020 och 2024.

”Det är ett löfte vi fullt ut inte har levererat på än”, säger Per Bolund som hoppas att Sverige genom det ökade klimatbeståndet ska inspirera andra länder så att löftet kan infrias.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?