Annons

Klimat och energi i fokus när Di samlar näringslivet

Näringslivets hållbarhetsomställning är mer i fokus än någonsin tidigare. Men vad händer när det finns fler kriser än bara klimatkrisen att ta hänsyn till? Det var en av punkterna när Di anordnade konferensen Hållbart Näringsliv för femte gången.

Att måla upp en konflikt mellan olika energislag är oproduktivt. Det var budskapet från Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät på KTH.
Att måla upp en konflikt mellan olika energislag är oproduktivt. Det var budskapet från Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät på KTH.Foto:Pax Engström Nyström
Hayaat Ibrahim, generalsekreterare på Institutet mot Mutor talade kring ämnet "Klimat, energi och demkorati - hållbarhetstrenderna du inte får missa 2023".
Hayaat Ibrahim, generalsekreterare på Institutet mot Mutor talade kring ämnet "Klimat, energi och demkorati - hållbarhetstrenderna du inte får missa 2023".Foto:Pax Engström Nyström
Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken och Marianne Förander, expert på hållbarhetsredovisning på EY, intervjuas av Di:s hållbarhetsredaktör Josefin Jakobsson.Foto:Pax Engström Nyström
”Nu är det den första frågan man ställer och ett område som direkt kan diskvalificera bolag för investering”, sa Lars Söderfjäll, aktiechef på Ålandsbanken, om hållbarhet som investeringskriterium.Foto:Pax Engström Nyström
Runt 500 deltagare var anmälda till årets konferens Hållbart näringsliv.
Runt 500 deltagare var anmälda till årets konferens Hållbart näringsliv.Foto:Pax Engström Nyström

Över 450 personer från olika delar av näringslivet deltog på konferensen Hållbart Näringsliv som anordnades av Dagens industri och Aktuell Hållbarhet på Clarion Hotel i Stockholm under onsdagen. Ännu många fler var med digitalt när konferensen fortsätter att växa i omfattning. 

Utvecklingen går hand i hand med hur prioriterade ämnena hållbarhet och omställning blir ute bland bolagen. 

”Hållbarhet var något vi pratade väldigt lite om med bolagen vi investerade i för 15 år sedan. Det var den sista frågan man ställde. Nu är det istället den första frågan man ställer och ett område som direkt kan diskvalificera bolag för investering”, sa Lars Söderfjäll, aktiechef på Ålandsbanken.

Ett område som är extra mycket på tapeten nu, och som Ålandsbanken också tidigt lyfter med potentiella portföljbolag, är energiförsörjning. Det kopplas allt tydligare ihop med hållbarhetsomställningen, bland annat i och med elektrifieringen av transporter och förutsättningarna för de stora, gröna industriella satsningarna i norra Sverige.

”Vi i akademin har samma syn som i näringslivet om att det behövs mer långsiktighet på området. Politiken har varit en besvikelse för oss. Jag förstår att man ska politisera i en valrörelse men den är frågan är egentligen för viktig för det. Man hade hoppats att partierna åtminstone skulle kunna sätta sig nu efter valet och komma vidare”, sa Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät på KTH.

Lina Bertling Tjernberg kritiserade bland annat att det målats upp en konflikt mellan vind- och kärnkraft. Hon upplyste också bolagen att man inte är helt beroende av vad staten väljer att satsa på. 

”Man kan bortse från den politiska agendan genom att investera i egen produktion. Så var det förr i tiden, att industrin hade en egen produktion. Det gäller att tänka långsiktigt och det ser vi i delar av industrin i dag”, sa hon.

Någon som representerade politiken på konferensen var Jytte Guteland, riksdagsledamot (S) och tidigare EU-parlamentariker. Hon tror att ett ökat tryck från näringslivet kan påverka energi- och klimatpolitiken.

”Man ska förvänta sig mycket av politiker. Utan det händer inget, för politiker som känner en förväntan tvingas också leverera”, sa Jytte Guteland. 

Andra ämnen på konferensen var risker inom exempelvis bolagsstyrning och korruption samt betydelsen av EU:s regleringar och klimatpaket. Konferensen fortsätter även under torsdagen med fördjupning i ledarskapsfrågor, cirkulärekonomi och att få koll på utsläppen i leverantörsled.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera