Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Klartecken för kraftledning för fossilfritt stål

Regeringen har gett klartecken till att börja förbereda en ny kraftledning, som kommer få betydelse för produktionen av fossilfritt stål i norra Sverige. 

Foto:Adam Ihse/TT, Adam Ihse/TT

Genom beslutet får Svenska kraftnät klartecken för att investera cirka 700 miljoner kronor i byggandet av en kraftstation och en kraftledning om 400 kilovolt, som ska gå mellan Vitåfors i Gällivare och Porjus. Investeringen är en del av ett enligt regeringen ”mycket stort” investeringsprogram som Svenska kraftnät genomför, där investeringsvolymen ska fyrdubblas de kommande tre åren, jämfört med de senaste tre åren.

Hybritprojektet där SSAB, LKAB och Vattenfall med stöd av regeringen satsar på att tillverka stål utan kol berättade i slutet av mars att världens första produktionsanläggning för fossilfri järnsvamp planeras stå klar i Gällivare år 2026 och en andra järnsvampsanläggning planeras vara klar att tas i drift 2030. Sammanlagt innebär det en kapacitet på 2,7 miljoner ton fossilfri järnsvamp per år.

”De enorma satsningar på elnätet som ska göras under de kommande åren är avgörande för att de industrisatsningar som planeras ska bli verklighet”, säger energiminister Anders Ygeman (S) i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?