Annons

Kinnevik mest jämställda bolaget på börsen – nu väntar fortsatt arbete

Kinnevik koras till det mest jämställda bolaget på börsen av stiftelsen Allbright. Bolaget har på två år hunnit uppfylla sina mål om mångfald och inkludering.  

”Det är ett fantastiskt bevis på att vi är på väg åt rätt håll i vårt arbete”, säger vd Georgi Ganev.

Georgi Ganev, vd för Kinnevik.
Georgi Ganev, vd för Kinnevik.Foto:Noella Johansson/TT; Press

Investmentbolaget Kinnevik KINV B -0,17% Dagens utveckling är i dag det mest jämställda bolaget på börsen enligt Allbright, något som för två år sedan inte hade varit en möjlighet. Från att ha haft endast en kvinna i sin ledningsgrupp är bolaget nu jämställt i ledning såväl som styrelse. Kinnevik jobbar även aktivt med att företagen man investerar i ska vara jämställda.

”Det är ett fantastiskt bevis på att vi är på väg åt rätt håll i vårt arbete med mångfald och inkludering. Vi har fokuserat på att skapa långsiktiga förändringar, inte bara på Kinnevik utan även på våra bolag och bland de entreprenörer som vi investerar i”, säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik.

2019 införde Kinnevik ett ramverk för jämställdhet. På agendan fanns bland annat jämställd representation i bolaget men även i portföljbolagen. Kinnevik hade även som mål att öronmärka 10 procent av sitt investeringskapital till bolag med kvinnor som grundare. I dag är nästan alla de här målen uppnådda, ett år tidigare än årsmålet 2022.

”Det är den typen av beslut som jag tror att man måste ta för att få till en förändring, det modiga är att säga nej till möjligheter som är finansiellt bra men som kanske inte går ihop med målen som har gjorts”, säger Georgi Ganev.

Maija Inkala, talesperson på Allbright.
Maija Inkala, talesperson på Allbright.

Maija Inkala, talesperson för Allbright, anser att det som gjort Kinnevik framgångsrikt i arbetet med mångfald och inkludering är deras tidsbestämda och mätbara mål. Hon uppmärksammar även det arbete bolaget gör i sin bransch gällande dessa frågor. 

”Det räcker inte att vara bra i ett dåligt system, de vill faktiskt göra en förändring på riktigt i branschen.”

Något som gör Kinnevik unikt enligt Maija Inkala, är att bolaget jobbar på mångfald och inkludering med sina portföljbolag. Man ställer både krav och erbjuder stöd till de bolag som man investerar i, bland annat genom att bidra med kandidater till styrelsen. Om det inte sker någon utveckling gör Kinnevik inga fler nya investeringar i de bolagen. 

”Tittar man till exempel på deras portföljbolag så se vi att andelen kvinnor i ledningsgruppen har ökat från 20 procent till 30 procent det senaste året”, säger Maija Inkala.

Framtidsplanerna för Kinnevik är att fortsätta jobba med mångfald och inkludering, bland annat genom att fokusera på andra mångfaldsaspekter som etnicitet. Georgi Ganev tillägger även att Kinnevik kommer jobba vidare med den redan etablerade mångfalden i företaget. Kinnevik vill även fortsätta se till att deras portföljbolag arbetar aktivt med mångfald och inkludering.

Georgi Ganev säger att Kinnevik ser arbetet för mångfald och inkludering som en gemensam uppgift för branschen.

”Det viktigaste är kanske att stötta bolag som har en vision som överensstämmer med våran. Vi vill jättegärna att det här ska bli någonting som sprider sig till hela vår bransch.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera