Annons

Kina brukar konstgjort regn i kampen mot torkan

Kina tar konstgjort regn till hjälp för att lösa den akuta torka som tvingat flera av landets stora industrier att stänga ner. Men den kontroversiella tekniken riskerar att bli en brandfackla för geopolitisk oro.

Även The Bund i Shanghai har släckts ned på grund av rådande elbrist.
Även The Bund i Shanghai har släckts ned på grund av rådande elbrist.

Brist på regn som en effekt av klimatförändringar har lett till ett nödläge i den kinesiska Sichuan-provinsen, där vattenkraft utgör 82 procent av energimixen. Den värsta värmeböljan på 60 år har torkat ut flera större vattenreservoarer, vilket tvingat myndigheterna att införa en hård kraftransonering under augusti.

Bristen på el har tidvis tvingat samtliga större industrier i regionen att stoppa produktionen, vilket påverkat jättar som Volkswagen, Toyota, Apple och Tesla.

Nu försöker de kinesiska myndigheterna lösa den akuta bristen på nederbörd via vädermanipulation, rapporterar Bloomberg. Så kallad molnsådd innebär att drönare besprutar moln med kemiska ämnen som silverjod eller flytande kväve för att få dom att släppa ifrån sig vatten.

Enligt uppgifterna har två stora drönare tagits i bruk för att bearbeta en yta motsvarande 6.000 kvadratkilometer. 

Björn-Ola Linnér är professor i internationell klimatpolitik och leder forskningsprogrammet Mistra geopolitics. Han konstaterar att vädermanipulation är något vi kommer att se mer av.

”Klimatförändring leder till både ökad torka och kraftig nederbörd, därför ser vi fler och fler desperata försök att motverka des effekter”, säger han.

Kina är det land i världen som använder sig mest av vädermanipulation, något man nyttjat sedan 60-talet. 2020 meddelade landets regering sin avsikt att kraftigt expandera det nationella programmet för vädermanipulation med målet att täcka 56 procent av landets yta, motsvarande nästan 10 miljoner kvadratkilometer.

Men tekniken är kontroversiell och Björn-Ola Linnér kallar den ett ”trubbigt vapen” mot klimatförändringens effekter

”Först och främst handlar det om geopolitiska risker. Möjligheten att skapa regn i ett land kan få effekten att ett annat land drabbas av torka. Den typen av konflikter har vi sett exempel på de senaste åren då exempelvis Iran anklagat Israel för att stjäla vatten på det här sättet. Indien har även uttryckt stor oro för hur Kina använder tekniken.”

Något internationellt förbud mot vädermanipulation i fredligt syfte finns i dag inte. Men frågan regleras via internationell lag eftersom metoden tidigare använts i krigförande syfte, bland annat under Vietnamkriget. FN-konventionen ENMOD har i dag ratificerats av 78 länder.

Björn-Ola Linnér tror dock inte att det skulle vara osannolikt att även ”fredlig” vädermanipulation skulle kunna regleras inom ramen för den befintliga FN-konventionen om tekniken fortsätter att skapa konflikter länder emellan.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera