1515

Kemiska innovationer avgörande för omställningen

Efter den senaste IPCC-rapporten står det tydligare än någonsin klart att klimatet inte kan vänta. Det betyder att det är dags för näringslivet att på riktigt kavla upp skjortärmarna.

Foto:Most Photos

Transport, fastighet och personflyg är tre sektorer som ofta pekas ut som globala utsläppsbovar. En sektor som mer ofta flyger under radarn är den kemiska industrin, detta trots att den ensam står för en tiondel av den globala energiåtgången och ger upphov till betydande utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Men sektorn är viktig att hålla ögonen på även av andra orsaker. Mer än 95 procent av alla tillverkade produkter är, enligt branschorganisationen Ikem, beroende av kemi och kemiindustri. Det gör nya kemiska innovationer till ett av de enskilt viktigaste verktygen för att sänka utsläppen även inom andra delar av industrin.

I den här utgåvan av Di Hållbart näringsliv har Di:s Björn Wallenberg träffat Karim Engelmark Cassimjee, medgrundare och vd för Enginzyme, ett svenskt uppstickarbolag inom det nya fältet syntetisk biologi. 

I stället för att, som inom traditionell kemikalieindustri, använda sig av fossila startmaterial har Karim och hans forskarkollegor utvecklat en metod för att använda enzymer hämtade från bakterier i framställningen av allt från matoljor till plast, läkemedel och bränslen. 

”I framtiden kommer vi att se tillbaka och skaka på huvudet åt att vi en gång i tiden behövde gruvdrift för att ta fram värktabletter”, säger grundaren, som för övrigt medverkade på konferensen Di Hållbart näringsliv i fjol.

Den 16 november går årets upplaga av stapeln.

Några av punkterna på agendan är hur den nya EU-taxonomin tillsammans med en uppdaterad och betydligt tuffare hållbarhetsredovisningslag påverkar svenska bolag, hur små och medelstora företag kan accelerera sitt hållbarhetsarbete och inte minst hur digitalisering och nya beteendemönster skapar nya och mer hållbara affärsmöjligheter.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?