Annons

Vi ser bara glimtar av vad som komma skall

Turisterna i Venedig försökte under söndagen göra traditionella turistsaker samtidigt som den klassiska kulturstaden står under vatten.
Turisterna i Venedig försökte under söndagen göra traditionella turistsaker samtidigt som den klassiska kulturstaden står under vatten.Foto:Emiliano Creeps/ANSA/AP

Det är i mitten av november och mörkret har fallit över norra halvklotet. Vintern är i antågande, men i vattnen mellan Alaska och Sibirien påminner isens utbredning mer om hur det ser ut under varma sommarmånader.

I graferna lyser kurvan för 2019 illröd. Där är, som en känd före detta meteorolog uttrycker det på Twitter, rekordlite is med rekordstor marginal.

Det går fort nu. Och det kan det vara värt att påminna sig om.

Tack och lov är det knappt längre möjligt att slå på teven eller öppna en tidning utan att få de senaste klimatrelaterade katastroferna levererade.

I Australien brinner det innan sommaren ens har hunnit ta fart på riktigt. Fyra människor har mist sina liv och hundratals hem har förstörts. Tusentals brandmän kämpar för att släcka bränderna som beskrivs som de värsta i landets historia.

Skadorna räknas i belopp större än någon nog vill erkänna. Trots det tycks premiärminister Scott Morrison fortsatt ovillig att prata om rådande klimatkris och Australiens ansvar för densamma. Men frågan är hur länge han kan ducka. Ovanpå allt kom i slutet av förra veckan rapporter om att mångmiljonstaden Sydney kan torka ut snabbare än man tidigare trott och stå utan vatten före 2022.

Inte lika omskriven är situationen i Moçambique. Ett drygt halvår efter cyklonerna Idai och Kenneth – även de klimatrelaterade – kan två miljoner människor snart komma att lida brist på mat. Enligt Röda Korset riskerar 38.000 barn undernäring.

Prislappen för att möta de allra mest akuta behoven i landet uppgår enligt FN till många miljarder. Behoven är, kort sagt, enorma.

Och i Venedig tampas stadens invånare med vattenmassor av sällan skådat slag. Hoppet sätter man till 78 knallgula slussportar installerade på lagunens botten, vilka ska resa sig över ytan när havet stiger.

Ambitionen är att den nya barriären ska vara i bruk nästa år, efter ett bygge som tagit 17 år och kostat nära 60 miljarder kronor (att jämföra med den första prislappen som sattes till 17 miljarder kronor). Men experter tvivlar på att det kommer att gå som planerat. Enligt uppgifter i media har portarna redan börjat rosta på botten och osäkerhet råder kring huruvida de är tillräckligt väl tilltagna för att klara de havsnivåer som nu stiger allt snabbare.

Italienarna är knappast unika. För nog känns tendensen att underskatta såväl klimatrisker som diverse kostnader alltför väl igen.

Människan är en fåfäng varelse och frågan är vad vi tror oss kunna kontrollera.

Betänk att temperaturrekorden under sommarens värmebölja i Europa inte längre slogs med tiondels grader – utan med hela grader.

Betänk att det sedan en tid finns en diskussion bland meteorologer om huruvida det är dags att lägga till kategori 6 (och kanske även 7) på Saffir-Simpsons orkanskala.

Betänk att uppvärmningen av klotet sker snabbare än vad tidigare beräkningar visat, vilket SMHI nyligen slog larm om.

En tanke att hålla fast vid är det faktum att det vi nu ser bara är glimtar av vad som komma skall.

Med ovanstående i bakhuvudet kan vi försöka ägna framtiden en tanke.

Risken är överhängande att det som väntar inom några decennier är långt mycket större än vad de flesta av oss i dag förmår förmedla eller ens har fantasi att föreställa oss. Och som garanterat ligger långt utanför de ramar som vi byggt för dagens samhälle.

Åtskilligt kommer att ställas på ända och det enda vi med säkerhet vet är att vi kommer att tvingas tänka om radikalt kring hur vi lever våra liv.

Något som när det kommer till kritan inte behöver vara en dålig sak.


Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?