ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Vi ser bara glimtar av vad som komma skall

  • Turisterna i Venedig försökte under söndagen göra traditionella turistsaker samtidigt som den klassiska kulturstaden står under vatten. Foto: Emiliano Creeps/ANSA/AP

Det är i mitten av november och mörkret har fallit över norra halvklotet. Vintern är i antågande, men i vattnen mellan Alaska och Sibirien påminner isens utbredning mer om hur det ser ut under varma sommarmånader.

I graferna lyser kurvan för 2019 illröd. Där är, som en känd före detta meteorolog uttrycker det på Twitter, rekordlite is med rekordstor marginal.

Det går fort nu. Och det kan det vara värt att påminna sig om.

Tack och lov är det knappt längre möjligt att slå på teven eller öppna en tidning utan att få de senaste klimatrelaterade katastroferna levererade.

I Australien brinner det innan sommaren ens har hunnit ta fart på riktigt. Fyra människor har mist sina liv och hundratals hem har förstörts. Tusentals brandmän kämpar för att släcka bränderna som beskrivs som de värsta i landets historia.

Skadorna räknas i belopp större än någon nog vill erkänna. Trots det tycks premiärminister Scott Morrison fortsatt ovillig att prata om rådande klimatkris och Australiens ansvar för densamma. Men frågan är hur länge han kan ducka. Ovanpå allt kom i slutet av förra veckan rapporter om att mångmiljonstaden Sydney kan torka ut snabbare än man tidigare trott och stå utan vatten före 2022.

Inte lika omskriven är situationen i Moçambique. Ett drygt halvår efter cyklonerna Idai och Kenneth – även de klimatrelaterade – kan två miljoner människor snart komma att lida brist på mat. Enligt Röda Korset riskerar 38.000 barn undernäring.

Prislappen för att möta de allra mest akuta behoven i landet uppgår enligt FN till många miljarder. Behoven är, kort sagt, enorma.

Och i Venedig tampas stadens invånare med vattenmassor av sällan skådat slag. Hoppet sätter man till 78 knallgula slussportar installerade på lagunens botten, vilka ska resa sig över ytan när havet stiger.

Ambitionen är att den nya barriären ska vara i bruk nästa år, efter ett bygge som tagit 17 år och kostat nära 60 miljarder kronor (att jämföra med den första prislappen som sattes till 17 miljarder kronor). Men experter tvivlar på att det kommer att gå som planerat. Enligt uppgifter i media har portarna redan börjat rosta på botten och osäkerhet råder kring huruvida de är tillräckligt väl tilltagna för att klara de havsnivåer som nu stiger allt snabbare.

Italienarna är knappast unika. För nog känns tendensen att underskatta såväl klimatrisker som diverse kostnader alltför väl igen.

Människan är en fåfäng varelse och frågan är vad vi tror oss kunna kontrollera.

Betänk att temperaturrekorden under sommarens värmebölja i Europa inte längre slogs med tiondels grader – utan med hela grader.

Betänk att det sedan en tid finns en diskussion bland meteorologer om huruvida det är dags att lägga till kategori 6 (och kanske även 7) på Saffir-Simpsons orkanskala.

Betänk att uppvärmningen av klotet sker snabbare än vad tidigare beräkningar visat, vilket SMHI nyligen slog larm om.

En tanke att hålla fast vid är det faktum att det vi nu ser bara är glimtar av vad som komma skall.

Med ovanstående i bakhuvudet kan vi försöka ägna framtiden en tanke.

Risken är överhängande att det som väntar inom några decennier är långt mycket större än vad de flesta av oss i dag förmår förmedla eller ens har fantasi att föreställa oss. Och som garanterat ligger långt utanför de ramar som vi byggt för dagens samhälle.

Åtskilligt kommer att ställas på ända och det enda vi med säkerhet vet är att vi kommer att tvingas tänka om radikalt kring hur vi lever våra liv.

Något som när det kommer till kritan inte behöver vara en dålig sak.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer