1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Kärnkraftsbeslut klyver EU:s medlemsländer

Energikrisen slår hårt mot EU:s medlemsländer. Enligt nya uppgifter kan unionen redan i december tvingas att fatta ett beslut kring huruvida gas och kärnkraft ska ingå i den gröna taxonomin.

Frankrikes president Emmanuel Macron varnar för att grönklassning av gas kan leda till europeiskt importberoende.
Frankrikes president Emmanuel Macron varnar för att grönklassning av gas kan leda till europeiskt importberoende.Foto:Yoan Valat
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är en anhängare av såväl kärnkraft som den fossila naturgasen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är en anhängare av såväl kärnkraft som den fossila naturgasen.Foto:Mindaugas Kulbis
SEB:s Karl-Oskar Olming som är en av medlemmarna i EU:s plattform för hållbar finansiering.
SEB:s Karl-Oskar Olming som är en av medlemmarna i EU:s plattform för hållbar finansiering.Foto:Jack Mikrut

Sedan den presenterades i våras har debatten gått hög kring EU:s taxonomi. Nu gör nya uppgifter gällande att två de mest omdebatterade områdena i det gröna ramverket kan komma att tas upp av unionen redan innan jul.

Syftet med taxonomin är inte att förbjuda tekniker eller energislag utan att premiera de aktiviteter som kan betraktas som mer hållbara än andra. Men processen för att identifiera dessa hållbara aktiviteter har skapat stora slitningar mellan de 27 medlemsländerna.

De största striderna har än så länge stått på energiområdet, kring kärnkraft och fossilgas. 

Naturgasen var inledningsvis inkluderad i taxonomin enligt samma kriterier som övrig elproduktion, det vill säga ett tröskelvärde på 100 gram koldioxid per genererad kWh, men kastades ut i april. Kärnkraften har aldrig ingått i ramverket, enligt SEB:s Karl-Oskar Olming som är en av medlemmarna i EU:s plattform för hållbar finansiering. 

Tio EU-länder, med Frankrike i spetsen, vill att kärnkraften ska klassificeras som hållbar enligt taxonomin, något man hoppas skulle öppna slussportarna för en ström av nyinvesteringar i tekniken. 

President Emmanuel Macron har meddelat sin avsikt att växla upp det franska kärnkraftprogrammet med ytterligare sex reaktorer i mindre modell. Vid ett tal förra veckan gav Macron också en känga till fossilgasens försvarare inom EU och menade att de europeiska gasreserverna är så försumbara att en grönmärkning av gasen öppnar för ett importberoende från Ryssland och Turkiet.

En grupp östeuropeiska länder, med Polen i frontlinjen, argumenterar för att den fossila naturgasen ska få en tillfällig grön status i taxonomin som ”övergångslösning”. Som en av Europas mest kolberoende ekonomier är Polen en stark förespråkare för att såväl kärnkraft som fossilgas ska klassas som hållbara i taxonomin.

Exakt vad en hållbarhetsstämpel av kärnkraft och gas skulle innebära för den europeiska energisektorn är dock oklart, säger Karl-Oskar Olming. Han menar att ländernas lobbyarbete med att förändra taxonomin istället kan riskera att skada marknadens tilltro till vetenskapligheten i ramverket.

”Att kärnkraft har låga utsläpp råder det ingen tvekan om men på andra miljöområden är den vetenskapliga evidensen mer otydlig enligt de rapporter som har tagits fram under året. Redan nu har vissa investerargrupper kommunicerat att de inte är beredda att se kärnkraft eller gas som grönt, oavsett vad taxonomin säger. Det kan öppna upp för egna tolkningar och i förlängningen leda till att förtroendet för taxonomin urholkas”, säger han.

Protesterna har bland annat kommit från Net-Zero Asset Owner Alliance, en grupp bestående av 60 internationella kapitalägare, där bland andra Alecta, AMF, Folksam och Nordea Liv och pension ingår tillsammans med Allianz, BNP Paribas och Banco Santander.

Beskedet om de två energislagens plats i EU:s taxonomi har försenats flera gånger under hösten. Enligt nya uppgifter kommer dock slutgiltiga taxonomitexter för kärnkraft respektive fossilgas att läggas fram av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 22 december. EU-kommissionen kan dock inte bekräfta det datumet för Di.

 

 


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?