1515
Annons

Kärnkraft i miniformat ska runda lagen

Små modulära kärnkraftsreaktorer kan bli en lösning på framtidens ökade elbehov. Men lagstiftning stoppar företag att ens överväga satsningar på tekniken, enligt Svenskt näringsliv. Nu hoppas de att ett nytt samarbete mellan industri och akademi ska bidra till en lösning.  

”Vi kommer ha jurister som ska se över vad som behöver ändras”, säger Ane Håkansson, föreståndare för det nya kärnkraftskompetenscentret vid Uppsala universitet.

Modell av en SMR som planeras i Estland. Fermi Energias reaktor BWRX-300.
Modell av en SMR som planeras i Estland. Fermi Energias reaktor BWRX-300.Foto:Fermi Energia

Det nya centret Anita (Akademiskt-industriellt kärntekniskt initiativ för att uppnå en framtida hållbar energiförsörjning) ska bana väg för små modulära reaktorer (SMR) i Sverige. Det handlar inte bara om forskning på teknisk utveckling - en lika viktig del är att låta jurister se över hur lagstiftningen kan förändras för att möjliggöra att reaktorerna kan etableras.

”Den nuvarande lagstiftningen är konstruerad för den kärnteknik vi har i dag, men de små modulära reaktorerna kan komma att finnas i dussintal och vara utspridda bland befolkningen. Det kommer ställa helt nya krav på hur man ska hantera kärnbränslet”, säger Ane Håkansson som ett exempel där lagstiftning och regelverk kräver översyn.

Lättvattens-SMR bygger på samma teknik som dagens reaktorer, skillnaden är förenklat att de kan massproduceras, vilket minskar både kostnaden och tiden mellan beställning och driftsättning.

”Det är det som gör det industriellt intressant, att man får ner kostnaden och igångsättningstiden”, säger Ane Håkansson.

En nytta med SMR är att de kan byggas i direkt anslutning till energislukande industrier. Men hittills har inga svenska bolag utöver energiföretagen lämnat någon skarp förfrågan, enligt Marie Knutsen-Öy, expert på energiförsörjning på Svenskt näringsliv.

Marie Knutsen-Öy, energiexpert, Svenskt näringsliv, och Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet.
Marie Knutsen-Öy, energiexpert, Svenskt näringsliv, och Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet.

”De nya industrierna i norr har varit ganska tydliga med att de vill ha vindkraft, eftersom det blir väldigt billigt när det blåser mycket. De kan anpassa produktionen av vätgas efter vädercykeln, vilket blir förmånligt eftersom det är en elintensiv industri”, säger hon.

Att det saknas tydligare förfrågningar från industrin kan bero på just lagstiftningen, menar Marie Knutsen-Öy, som därför är positiv till Anitas översyn.

”Vi har ett dilemma, för regeringen säger ’show me the money så ändrar vi lagstiftningen’, men det är ingen som vill lägga ner pengar på det om det inte är möjligt.”

Ane Håkansson, som även är professor i tillämpad kärnfysik, tror att ytterligare en förklaring är fördomar och okunskap om kärnkraft. Han hoppas att centrets arbete ska bidra till att förändra det, inte minst kunskapen om faktiska och upplevda risker.

”De små reaktorerna riskerar inte den typ av härdsmälta som man sett i exempelvis Fukushima om all elförsörjning bryts. De är säkrare.”

Kompetenscentret, som mjukstartar verksamheten i slutet av april, beskrivs som ett unikt samarbete mellan industri och akademi. Uniper, Vattenfall, Fortum, Westinghouse och Studsvik SVIK +1,51% Dagens utveckling har tillsammans gått in med 31 miljoner kronor, medan Energimyndigheten, Uppsala universitet, KTH och Chalmers stöttar med totalt 50 miljoner kronor.

”För en gångs skull ska en sådan här kärnteknisk satsning genomföras i ett operativt samarbete mellan industrin och akademin. Det här har aldrig gjorts förut i denna skala”, säger Ane Håkansson.

 


Innehåll från RecionAnnons

Recion satsar på Sverige

Andreas Berglund, ny Country Manager för Recion i Sverige
Andreas Berglund, ny Country Manager för Recion i Sverige

Nu ska Recion ta sig an den svenska marknaden under eget varumärke. Andreas Berglund, ny Country Manager i Sverige, är säker på att kompetensen inom företaget blir en ovärderlig tillgång. ”Vår kunskap behövs på den befintliga marknaden”, säger han.

Finska Recion, specialister inom krävande rörkonstruktioner och installationer, står inför en bred marknadsetablering i Skandinavien. På plats för att driva satsningen finns Andreas Berglund, nytillsatt Country Manager i Sverige. Hans främsta uppdrag blir att möta marknaden och bygga upp kännedomen kring det hittills ganska okända varumärket. 

– Recion har länge varit en del av industrikoncerner och står nu för första gången på egna ben på den svenska marknaden. Men även om vi är en ny aktör här varumärkesmässigt har vi en gedigen kunskap och lång historia, som vi nu kommer att kunna erbjuda alla våra kundsegment, säger Andreas Berglund. 

Stor potential inom energiomställningen

Recion är en av de äldsta leverantörerna av avancerade rörkonstruktioner i norra Europa. 

De har expertis inom hög- och lågtryckslösningar samt processrörsystem, och har under de senaste decennierna varit delaktiga i nästan alla nordiska anläggningar som krävt avancerad rörteknik. Recions kunder har historiskt främst funnits inom process- och massaindustrin, där Recion har gjort olika etableringar för värmeverk och kärnkraftverk.

Företagets erbjudande består av projektledning, prefabricering av rör, galvanisering och mekaniska installationer till projekt av alla storlekar där det ställs höga krav på bearbetningar och teknisk planering. 

– Framåt ser jag stor potential inom energiomställningen. Recion kan vara med och bidra vid nyetablering av fabriker för produktion av hållbart stål och batterier. Dessa anläggningar kommer att kräva avancerad rörteknik, säger han. 

”Kunderna bekräftar vår övertygelse”

Nu är målet att göra varumärket känt bland projektföretagen och börja delta i marknadens aktiviteter, berättar Andreas Berglund.

– När jag träffar kunder och affärspartners i Sverige bekräftar de vår övertygelse om att vår kunskap och historia är välkommen, eller rent av nödvändig, på den befintliga marknaden, säger han. Våra framgångar i Fröv och Iggesund visar att den svenska marknaden ständigt är på jakt efter erfarna leverantörer i prövande miljöer. Recion har de kvalifikationer som krävs för att presentera bra i sådana sammanhang, avslutar han.

Läs mer om Recion

Om Recion
Recion är ett finskt företag som verkar i Norden och Centraleuropa. Företagets huvudkontor ligger i Helsingfors och tillverkningsverkstaden i Ylivieska. Recion har cirka 200 anställda.

Följ Recion 

 

Mer från Recion

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?