1515

Kapitaljätten nobbar förvaltare som missar klimatmål

Nordea Liv & Pension med tillgångar på drygt 600 miljarder kronor börjar nu ställa klimatkrav på externa förvaltare. ”Ska man förvalta åt oss behöver man ha gjort de här åtagandena”, säger hållbarhetschefen Peter Sandahl.

Peter Sandahl, hållbarhetschef på Nordea Liv & Pension
Peter Sandahl, hållbarhetschef på Nordea Liv & PensionFoto:Nordea
Foto:Marcus Ericsson/TT

Externa aktörer som vill förvalta kapital åt Nordea NDA SE -0,76% Dagens utveckling Liv & Pension måste senast under 2024 åta sig ett nettonollmål i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Dessutom vill bolaget minska koldioxidintensiteten i de egna portföljerna med en fjärdedel eller mer till år 2025.

”De här målen sätter en hög ribba för oss och alla våra förvaltare”, säger hållbarhetschefen Peter Sandahl.

Med kraven bryts ny mark för institutionella ägare som investerar men låter andra förvaltare sköta portföljerna, menar han:

”Större kapitalägare har en central roll som kravställare för att driva förändring genom hela investeringskedjan.”

En lång rad externa kapitalförvaltare, varav några av världens större spelare, förvaltar bland annat noterade aktier, räntefonder och fastigheter för Nordea Liv & Pensions räkning. Det kommer att krävas mycket arbete från båda hållen för att förvaltarna ska nå målen tror Peter Sandahl.

”Men det kommer inte som en blixt från en klar himmel för dem. Vi har en nära dialog och ska göra allt vi kan för att de når målen. Det vi gör är att vi skickar en signal: Nu menar vi allvar”, säger han.

Nordea Liv & Pension är ett dotterbolag till Nordea som erbjuder bland annat pensionssparande och sjuk- och livförsäkringar till närmare en halv miljon svenska privatkunder och drygt 30 000 företag. 

Hur kommer kraven att påverka avkastningen?
”Vår syn är att det är positivt för den långsiktiga avkastningen att integrera klimatfrågor i förvaltningen. Hållbarhet är en central del i riskhanteringen. Ska man förvalta åt oss behöver man ha gjort de här åtagandena”, säger Peter Sandahl

Nya klimatmål kommer att sättas vart femte år. Bakgrunden är att Nordea Liv & Pension genom FN-initiativet Net Zero Asset Owner Alliance har satt upp ett nettonollmål till 2050 för utsläppen i hela sin värdekedja (Scope 1, 2 och 3).

Läs mer: Vartannat bolag visar sina utsläpp i Di:s kartläggning

Ett av de första delmålen handlar alltså om att minska de egna portföljernas koldioxidintensitet. Det är ett relativt mått och innebär att mängden växthusgaser som ett företag eller en portfölj orsakar sätts i relation till intäkterna. Intensiteten kan alltså minska trots att utsläppen ökar, om intäkterna växer snabbare.

Är målet att koldioxidutsläppen ska minska också i absoluta tal?
”De absoluta utsläppen är viktigast och vårt 2050-mål är satt i absoluta tal. Men i dagsläget finns en del utmaningar för oss och andra stora investerare när vi tittar på absoluta utsläpp. Det handlar inte om någon ovilja, utan om tekniska utmaningar att kunna göra det på ett robust och trovärdigt sätt”, säger Peter Sandahl.

Han ser intensitetsmått som ett viktigt steg på vägen, men är trosviss om att absoluta mått är på väg.

”För varje dag, vecka och år blir det allt viktigare att fokuset växlar över till absoluta utsläpp. Det är jag övertygad om kommer att ske inom en inte allt för avlägsen framtid. Men om det sker till 2025 då vi ska sätta mål för 2030 eller innan låter jag vara osagt”, säger han.

Läs även: Bankchef: Extremt gynnsamt läge för helgröna börsbolag

 


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?