1515
Annons

Kapitaljätten nobbar förvaltare som missar klimatmål

Nordea Liv & Pension med tillgångar på drygt 600 miljarder kronor börjar nu ställa klimatkrav på externa förvaltare. ”Ska man förvalta åt oss behöver man ha gjort de här åtagandena”, säger hållbarhetschefen Peter Sandahl.

Peter Sandahl, hållbarhetschef på Nordea Liv & Pension
Peter Sandahl, hållbarhetschef på Nordea Liv & PensionFoto:Nordea
Foto:Marcus Ericsson/TT

Externa aktörer som vill förvalta kapital åt Nordea NDA SE +0,34% Dagens utveckling Liv & Pension måste senast under 2024 åta sig ett nettonollmål i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Dessutom vill bolaget minska koldioxidintensiteten i de egna portföljerna med en fjärdedel eller mer till år 2025.

”De här målen sätter en hög ribba för oss och alla våra förvaltare”, säger hållbarhetschefen Peter Sandahl.

Med kraven bryts ny mark för institutionella ägare som investerar men låter andra förvaltare sköta portföljerna, menar han:

”Större kapitalägare har en central roll som kravställare för att driva förändring genom hela investeringskedjan.”

En lång rad externa kapitalförvaltare, varav några av världens större spelare, förvaltar bland annat noterade aktier, räntefonder och fastigheter för Nordea Liv & Pensions räkning. Det kommer att krävas mycket arbete från båda hållen för att förvaltarna ska nå målen tror Peter Sandahl.

”Men det kommer inte som en blixt från en klar himmel för dem. Vi har en nära dialog och ska göra allt vi kan för att de når målen. Det vi gör är att vi skickar en signal: Nu menar vi allvar”, säger han.

Nordea Liv & Pension är ett dotterbolag till Nordea som erbjuder bland annat pensionssparande och sjuk- och livförsäkringar till närmare en halv miljon svenska privatkunder och drygt 30 000 företag. 

Hur kommer kraven att påverka avkastningen?
”Vår syn är att det är positivt för den långsiktiga avkastningen att integrera klimatfrågor i förvaltningen. Hållbarhet är en central del i riskhanteringen. Ska man förvalta åt oss behöver man ha gjort de här åtagandena”, säger Peter Sandahl

Nya klimatmål kommer att sättas vart femte år. Bakgrunden är att Nordea Liv & Pension genom FN-initiativet Net Zero Asset Owner Alliance har satt upp ett nettonollmål till 2050 för utsläppen i hela sin värdekedja (Scope 1, 2 och 3).

Läs mer: Vartannat bolag visar sina utsläpp i Di:s kartläggning

Ett av de första delmålen handlar alltså om att minska de egna portföljernas koldioxidintensitet. Det är ett relativt mått och innebär att mängden växthusgaser som ett företag eller en portfölj orsakar sätts i relation till intäkterna. Intensiteten kan alltså minska trots att utsläppen ökar, om intäkterna växer snabbare.

Är målet att koldioxidutsläppen ska minska också i absoluta tal?
”De absoluta utsläppen är viktigast och vårt 2050-mål är satt i absoluta tal. Men i dagsläget finns en del utmaningar för oss och andra stora investerare när vi tittar på absoluta utsläpp. Det handlar inte om någon ovilja, utan om tekniska utmaningar att kunna göra det på ett robust och trovärdigt sätt”, säger Peter Sandahl.

Han ser intensitetsmått som ett viktigt steg på vägen, men är trosviss om att absoluta mått är på väg.

”För varje dag, vecka och år blir det allt viktigare att fokuset växlar över till absoluta utsläpp. Det är jag övertygad om kommer att ske inom en inte allt för avlägsen framtid. Men om det sker till 2025 då vi ska sätta mål för 2030 eller innan låter jag vara osagt”, säger han.

Läs även: Bankchef: Extremt gynnsamt läge för helgröna börsbolag

 


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?