Annons

Kapitalförvaltarnas uppmaning till svenska storbolag: Anslut er till Science Based Targets

Ledningen på mer än 1 800 företag, som ansvarar för runt 25 procent av de globala växthusgas-utsläppen, har fått ett brev med en uppmaning om att sätta nya klimatmål i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. 

Sandvik, SKF och Atlas Copco hör till de bolag som av CDP uppmanas sätta nya klimatmål.
Sandvik, SKF och Atlas Copco hör till de bolag som av CDP uppmanas sätta nya klimatmål.

Brevet har bland annat skickats till svenska storföretag som SAAB, SKF, Alfa Lava, Epiroc, Sandvik, Assa Abloy och Atlas Copco.

Brevet kommer från organisationen CDP (tidigare känt som Carbon Disclosure Project) och 137 finansaktörer som står bakom uppmaningen, däribland kapitalförvaltardelarna hos Nordea, Handelsbanken och Swedbank. I brevet uppmanas företagen att ansluta sig till Science Based Targets Initiative, SBTI, och sätta vetenskapligt baserade mål med en oberoende verifiering.

Syftet är dels att investerare och företag ska kunna höja sina klimatambitioner, men också att deras arbete ska kunna mätas på ett enhetligt och jämförbart sätt. SBTI-ramverket innebär även att stora företag som har mer än 40 procent av utsläppen i scope 3, ska sätta mål för att minska sina indirekta utsläpp.

”Genom att kräva att företag snabbt minskar både direkta och indirekta utsläpp, blir SBT-värden avgörande för utfasning av koldioxidutsläpp i hela värdekedjor”, säger Laurent Babikian, chef för kapitalmarknader på CDP Europe.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?