1515

Kände investeraren skänker 98 procent av sin rikedom till klimatet

Det är inte välgörenhet, utan rent självförsvar. Den kände investeraren Jeremy Grantham har beslutat att skänka drygt 1 miljard dollar för att bekämpa klimatkrisen. Allt fler rika ser nu behovet av att rikta kapitalet hållbart. Även i Sverige ökar givandet. 

Jeremy Grantham har beslutat att skänka drygt 1 miljard dollar för att bekämpa klimatkrisen. Nu följer fler rika efter.
Jeremy Grantham har beslutat att skänka drygt 1 miljard dollar för att bekämpa klimatkrisen. Nu följer fler rika efter.

Han är känd för att ha förutsett ett antal spekulationsbubblor, Jeremy Grantham, medgrundare till den Bostonbaserade kapitalförvaltaren Grantham, Mayo & van Otterloo (GMO). Såväl it-kraschen som finanskrisen 2008 såg han komma. 

Numera är det dock inte de finansiella marknaderna som oroar honom mest – utan klimatförändringarna. 

Omställningen till förnybart blir en investeringsfest för de som ser den komma, sa han nyligen till Bloomberg Businessweek. Övergången till grön teknologi kallar han för det största skiftet i ekonomin sedan industriella revolutionen. 

Men den optimistiska förutsägelsen till trots är han inte säker på att mänskligheten kommer att klara kampen mot klimatförändringarna. 

”Som det ser ut nu skulle jag säga att chansen är fifty-fifty”, säger han i en intervju med danska Børsen.

För att föregå med gott exempel lovade han nyligen att skänka 98 procent av sina personliga tillgångar, motsvarande drygt 1 miljard dollar, i syfte att ge sitt bidrag till forskning och ökad kunskap. En fråga som ligger honom varmt om hjärtat är jordbruket: 

”Beroende på var du bor återstår bara 30 till 70 år av goda skördar”, säger han till Bloomberg Businessweek

Jeremy Grantham säger till Børsen att han är långtifrån den enda som är beredd att ge bort stora delar av sitt kapital för det de tror på – vilket inte sällan är klimatrelaterad verksamhet.

”Jag träffar många andra superrika som frågar själva vad de ska göra av sina pengar. Särskilt den yngre generationen är intresserad av att lägga dem på miljön”, säger han. 

Johanna Palmberg, forskningsledare på Entreprenörskapsforum och docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola, bekräftar trenden med fler yngre givare. Ett skäl till att fler ger tidigare i livet är just att de i många fall har inspirerats av andra framgångsrika entreprenörer som bestämt sig för att ge, menar hon. 

”Man ger allt oftare medan man lever. Man ger till saker som ligger en varmt om hjärtat. Många förmögna har tjänat sina pengar på entreprenörskap. Fördelen då är att man förutom pengar kan bidra med kunskap och nätverk och också vara med och utveckla själva organisationerna”, säger hon. 

I takt med att antalet superrika har blivit fler, har antalet filantroper vuxit. Ett tecken på att givande är populärt – och därtill ofta brett förankrat – är möjligen den uppåtgående trend som syns hos Svensk insamlingskontroll. I början av 90-talet uppgick antalet organisationer med 90-konto till omkring 200 stycken. I förrfjol var de drygt 430. 

Och om antalet organisationer har fördubblats under knappa 30 år, så har pengarna de samlar in femfaldigats (från 4,3 miljarder kronor 1991 till 21,5 miljarder 2017). 

Av de pengarna stod gåvor från privatpersoner för två år sedan för en tredjedel av den totala summan. 

”Det visar på ett ökat engagemang. Intresset för filantropi har ökat och det är mer accepterat i dag än för några år sedan. Miljö och klimat har tagit större plats i debatten. Det är en av flera utmaningar som filantroper i dag vill ta sig an”, säger Johanna Palmerg. 

Enligt den senaste statistiken från Svensk insamlingskontroll får ”ändamålsområde miljö och natur” endast en liten del av pengarna. Dock syns en närapå en fördubbling mellan 2016 och 2017. 

Fördelen med kapital från filantroper är generellt sätt att givarna inte räds hög risk, säger Johanna Palmberg: 

”Det filantropiska kapitalet är mer riskbenäget. Miljö och klimat är ett komplext samhällsproblem som kräver satsningar inom flera områden, med många svåra utmaningar att lösa. I många nya investeringsmodeller med pengar från både det privata och det offentliga kan filantropen med sin insats vara den som tar risken.”

 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Developer Velocity: Så skapar bra programutveckling högre avkastning, större tillväxt och mer innovation

Framgångsrika företag erbjuder en bra arbetsmiljö för sina programutvecklare.

Det visar en uppmärksammad rapport från managementkonsultföretaget McKinsey & Company. Rapporten visar bland annat att företag med effektivitet i utvecklingen har 60 procent högre avkastning.

– Företag som investerar i utvecklare gör ett bättre resultat, säger Tibi Covaci, Azure Developer Audience Lead på Microsoft Sverige.

Teknik utgör grunden för många företag, oavsett vilken bransch de är verksamma i. Produkter och tjänster som de utvecklar och säljer har sin grund i den tekniska plattform som de är sprungna ur.

I rapporten ”Developer Velocity: How software excellence fuels business performance” från McKinsey & Company, slås fast att affärsvärdet, eller affärsprestandan hos ett företag har sin grund i mjukvaran. Den i sin tur når sin fulla potential när programutvecklare får arbeta i rätt miljö och under rätt förutsättningar.

McKinsey & Company har skapat vad de kallar Developer Velocity Index (DVI), som visar hur olika kritiska komponenter bidrar till Developer Velocity, eller på svenska Effektivitet i Utvecklingen.

Genom att djupstudera 440 företag och deras resultat över flera år har McKinsey & Company kunnat dra slutsatsen att organisationer med en så hög effektivitet i utvecklingen att de utgjorde den översta kvartilen av de studerade företagen, uppnådde fyra till fem gånger snabbare tillväxt av intäkter, 60 procent högre total avkastning till aktieägare och 20 procent högre rörelsemarginal än de som hamnade i den lägsta kvartilen. Dessutom presterade de 55 procent högre när det gäller innovation. 

Developer Velocity bygger på flera delar

För att uppnå effektivitet i utvecklingen spelar ett antal komponenter en avgörande roll. Dessa är utvecklarverktyg, funktioner för produkthantering, kultur och då särskilt trygghetskänsla och samarbete och avslutningsvis personalhantering och rekrytering. 

Särskilt rekrytering är en flaskhals.

– I dag är det brist på programutvecklare. Det betyder att man måste få mer gjort med de man har. Det är mycket av det som Developer Velocity handlar om, att ge dem rätt förutsättningar så att de kan prestera bättre, säger Tibi Covaci.

Enligt rapporten är utvecklarverktyg den främsta enskilda drivkraften för ett bra affärsresultat.

Organisationer med starka verktyg är 65 procent mer innovativa och deras utvecklares belåtenhet och kvarhållning är 47 procent högre, jämfört med företagen i den lägsta kvartilen.

Developer Velocity skiljer ut företagen

Magnus Juvas är VD på mjukvaruföretaget Solidify och har länge arbetat tillsammans med Tibi Covaci. För honom är Developer Velocity det som skiljer framgångsrika företag från de som presterar sämre.

– Det är här man nu ser att startfältet på den pågående digitaliseringsresan sprids ut. Vad som sker i olika organisationer skiljer sig åt otroligt mycket och vissa har redan halkat efter.  Ska man tillhöra täten måste man bättra sig, säger Magnus Juvas.

Klicka här för att läsa mer om Developer Velocity 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?