Annons

Kände investeraren skänker 98 procent av sin rikedom till klimatet

Det är inte välgörenhet, utan rent självförsvar. Den kände investeraren Jeremy Grantham har beslutat att skänka drygt 1 miljard dollar för att bekämpa klimatkrisen. Allt fler rika ser nu behovet av att rikta kapitalet hållbart. Även i Sverige ökar givandet. 

Jeremy Grantham har beslutat att skänka drygt 1 miljard dollar för att bekämpa klimatkrisen. Nu följer fler rika efter.
Jeremy Grantham har beslutat att skänka drygt 1 miljard dollar för att bekämpa klimatkrisen. Nu följer fler rika efter.

Han är känd för att ha förutsett ett antal spekulationsbubblor, Jeremy Grantham, medgrundare till den Bostonbaserade kapitalförvaltaren Grantham, Mayo & van Otterloo (GMO). Såväl it-kraschen som finanskrisen 2008 såg han komma. 

Numera är det dock inte de finansiella marknaderna som oroar honom mest – utan klimatförändringarna. 

Omställningen till förnybart blir en investeringsfest för de som ser den komma, sa han nyligen till Bloomberg Businessweek. Övergången till grön teknologi kallar han för det största skiftet i ekonomin sedan industriella revolutionen. 

Men den optimistiska förutsägelsen till trots är han inte säker på att mänskligheten kommer att klara kampen mot klimatförändringarna. 

”Som det ser ut nu skulle jag säga att chansen är fifty-fifty”, säger han i en intervju med danska Børsen.

För att föregå med gott exempel lovade han nyligen att skänka 98 procent av sina personliga tillgångar, motsvarande drygt 1 miljard dollar, i syfte att ge sitt bidrag till forskning och ökad kunskap. En fråga som ligger honom varmt om hjärtat är jordbruket: 

”Beroende på var du bor återstår bara 30 till 70 år av goda skördar”, säger han till Bloomberg Businessweek

Jeremy Grantham säger till Børsen att han är långtifrån den enda som är beredd att ge bort stora delar av sitt kapital för det de tror på – vilket inte sällan är klimatrelaterad verksamhet.

”Jag träffar många andra superrika som frågar själva vad de ska göra av sina pengar. Särskilt den yngre generationen är intresserad av att lägga dem på miljön”, säger han. 

Johanna Palmberg, forskningsledare på Entreprenörskapsforum och docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola, bekräftar trenden med fler yngre givare. Ett skäl till att fler ger tidigare i livet är just att de i många fall har inspirerats av andra framgångsrika entreprenörer som bestämt sig för att ge, menar hon. 

”Man ger allt oftare medan man lever. Man ger till saker som ligger en varmt om hjärtat. Många förmögna har tjänat sina pengar på entreprenörskap. Fördelen då är att man förutom pengar kan bidra med kunskap och nätverk och också vara med och utveckla själva organisationerna”, säger hon. 

I takt med att antalet superrika har blivit fler, har antalet filantroper vuxit. Ett tecken på att givande är populärt – och därtill ofta brett förankrat – är möjligen den uppåtgående trend som syns hos Svensk insamlingskontroll. I början av 90-talet uppgick antalet organisationer med 90-konto till omkring 200 stycken. I förrfjol var de drygt 430. 

Och om antalet organisationer har fördubblats under knappa 30 år, så har pengarna de samlar in femfaldigats (från 4,3 miljarder kronor 1991 till 21,5 miljarder 2017). 

Av de pengarna stod gåvor från privatpersoner för två år sedan för en tredjedel av den totala summan. 

”Det visar på ett ökat engagemang. Intresset för filantropi har ökat och det är mer accepterat i dag än för några år sedan. Miljö och klimat har tagit större plats i debatten. Det är en av flera utmaningar som filantroper i dag vill ta sig an”, säger Johanna Palmerg. 

Enligt den senaste statistiken från Svensk insamlingskontroll får ”ändamålsområde miljö och natur” endast en liten del av pengarna. Dock syns en närapå en fördubbling mellan 2016 och 2017. 

Fördelen med kapital från filantroper är generellt sätt att givarna inte räds hög risk, säger Johanna Palmberg: 

”Det filantropiska kapitalet är mer riskbenäget. Miljö och klimat är ett komplext samhällsproblem som kräver satsningar inom flera områden, med många svåra utmaningar att lösa. I många nya investeringsmodeller med pengar från både det privata och det offentliga kan filantropen med sin insats vara den som tar risken.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?