1515
Annons

Kalifornien lanserar miljösatellit

"Lögnare, brottsling, dåre" – så lyder Kaliforniens guvernörs epitet på USA:s president vad gäller miljön. Och när Donald Trump i Vita huset drar ner på övervakningen av föroreningar kontrar Jerry Brown med en satellit.

"Lögnare, brottsling, dåre", tycker Kaliforniens guvernör Jerry Brown om Donald Trump.Foto:Wong Maye-E

"Vår egen jäkla satellit för att se var nedsmutsningen sker och hur vi ska få slut på den", säger Brown på klimattoppmötet som denna vecka hållits i San Francisco.

Genom åtgärder sådan spårning kan leda till kan man enligt beräkningar från Browns stab sänka utsläppen med en miljard ton per år – motsvarande avgaserna från 200 miljoner bilar.

Finansiering av satsningen uppges pågå, via bland annat stiftelser och filantroper.

På federal nivå planerar USA i stället att dra ner på den utsläppsövervakning som finns via flygplan och satelliter, har tidskriften Science rapporterat enligt Reuters.

Även generellt är Kalifornien en ledande delstat i USA för en miljöpolitik som går stick i stäv med den so president Trump står för.

Brown och Michael Bloomberg, exborgmästare i New York, leder nätverket "We're still in", som samlar krafter i USA som upprätthåller Parisavtalet trots att Trump meddelat att landet hoppat av.

Under mötet i San Francisco fick Brown frågan vad Trumps miljöarv kommer att bli.

"Det gränsar till inte bara galenskap, utan brottslighet, blev svaret", rapporterar The Nation.

"Det spåret han är inne på, han kommer att gå till historien som, vad? Lögnare, kriminell, dåre – välj själv."

80-årige Brown är den förste att erkänna att arbetet för att hålla klimatförändringarna under kontroll är en svår kamp vars resultat han själv inte kommer att hinna uppleva. Men han har under mötet i San Francisco skrivit under en rad miljölagar som ska stärka Kaliforniens ledande roll.

"Naturen behöver inte människan, men människan behöver naturen", förklarade en annan veteran, 76-årige filmstjärnan Harrison Ford, i sitt tal när mötet avslutades.

"Så låt oss stänga av telefonerna, rulla upp ärmarna, och sparka skiten ur det här monstret."

Valet 2022

Helldén varnar för ny regering – ”skruva tillbaka klockan 20 år”

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) blev Stockholms kanske mest kända kommunpolitiker för sina satsningar på gågator och cykelbanor. Nu tar han sin gröna agenda till riksdagen, som ny ledamot i Trafikutskottet.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) blir ny trafikpolitisk talesperson för sitt parti i riksdagen.
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) blir ny trafikpolitisk talesperson för sitt parti i riksdagen.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera