ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbara samtal

Jorden kan föda fler - om vi tänker om helt

  • Foto: Jerome Delay

För ett halvsekel sedan dog miljontals människor i Asien på grund av undernäring, säger Niklas Ekstedt i Di:s Hållbara samtal. Enligt kändiskocken är världsdelen i dag så ”mättad” att befolkningen snarast dör av diabetes.

Globalt har hungern minskat och allt fler kunnat fylla sina magar de senaste decennierna. Men fortfarande står drygt 800 miljoner människor världen över utan tillräckligt med mat.

Det är en hisnande hög siffra, men klotets problem relaterade till kost och livsmedel sträcker sig som bekant längre än så. Enligt Eat-Lancet-rapporten som publicerades i början av året orsakar ohälsosamma dieter en större risk för sjukdom och dödsfall än osäkert sex, alkohol, droger och tobak – tillsammans.

Dagens matsystem påverkar dock inte bara människor negativt. Även planeten tar stryk.

Vi ser skogar skövlas och jordar utarmas, och naturligtvis finns en påverkan på klimatet. I en av de senaste rapporterna från FN:s klimatpanel går att läsa att jordbruk och annan markanvändning står för 23 procent av människans utsläpp av växthusgaser.

Med en allt varmare jord riskerar vi att tidigare framsteg rullar tillbaka. Sedan tre år ökar antalet hungriga människor i världen åter. Bland orsakerna som anges finns klimatförändringarna.

Niklas Ekstedt nämner Korea och Kina som länder där övervikt är ett mycket större problem än hunger. Konstatera går dock att flest hungrande finns i just Asien, med en halv miljard människor som inte kan äta sig mätta. Störst andel finns i Afrika, där var femte person är drabbad.

Med ovanstående i åtanke framstår kravet på en matrevolution, framfört av forskarna i Eat-Lancet-studien, som fullt rimligt.

Lösningarna som måste till är åtskilliga och rör allt från valet av dieter och minskat matsvinn till bättre metoder för produktion av livsmedel. En mångfald av grödor, i stället för stora volymer av ett fåtal, kan både ge en mer näringsrik kost och öka motståndskraften i ett varmare klimat.

Bara genom att tänka helt om kan jorden klara att inom några decennier föda 10 miljarder människor.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer