1515

”Jordbrukets lustgas-utsläpp förbises”

Jordbrukets utsläpp av lustgas förbises när vi diskuterar livsmedlens klimatpåverkan. Det säger Ekologiska Lantbrukarna, i en kommentar till den nya forskningsstudie som visar att ökande utsläpp av lustgas riskerar att sätta klimatmålen utom räckhåll.

”Det man inte pratar om är att konstgödsel är den drivande faktorn i det här”, säger Ida Lind, projekt- och kommunikationsstrateg på Ekologiska Lantbrukarna, till Aktuell Hållbarhet.

Lustgas-utsläppen ökar även i svenskt jordbruk. Under de senaste sex åren har lustgas-utsläppen ökat med 24 procent, enligt Naturvårdsverket som menar att det beror på att försäljningen av konstgödsel har ökat.  

Ida Lind säger att det har varit för lite fokus på mängden nytt kväve in lantbruket. Ju mer nytt kväve som tillförs i jordbruket, antingen via biologisk kvävefixering hos baljväxter eller via konstgödsel, desto mer lustgasutsläpp blir det. Detta är naturliga processer som är svåra att kommunicera och det har inte heller varit fokus i kväveforskningen som mer fokuserat på hanteringen och användningen av gödsel, snarare än mängden kväve.

”På grund av konstgödsel kan vi pumpa in väldigt mycket mer kväve i systemet än vad som går att tillföra på naturlig väg. Det har gjort att det blir så höga lustgasutsläpp”, säger Ida Lind.

Hon påpekar också att satsningarna på fossilfri framställning av konstgödsel missar det stora problemet.

”Vid tillverkningen av konstgödsel släpps det ut växthusgaser. Men om man tittar på proportionerna så står det för en mycket mindre del av klimatpåverkan än vad användningen ger upphov till genom ökade lustgasutsläpp från kvävets kretslopp”, säger Ida Lind.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?