ANNONS:
Till Di.se
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv - anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Johan Rockström: Tacka Trump för tullarna

  • Miljöprofessor Johan Rockström. Foto: Maja Suslin/TT

Det finns starka skäl att motsäga sig Donald Trumps 25-procentiga tullar på stål och aluminium.

Jag är för globalisering och kollektiv förvaltning av planetens kapital. Kapital som vi alla är beroende av – fred och säkerhet, stabilt klimat, fungerande ekosystem och handel, mänskliga rättigheter.

Jag är världsmedborgare, på ständig jakt efter vägar till en ekonomiskt framgångsrik och socialt inkluderande värld, på en miljömässigt stabil planet.

Jag tror hårdnackat på att alla på vår lilla planet, under allt nationalistiskt och främlingsfientligt käbbel och våld, delar grundläggande värderingar. Jag är helt övertygad om att ingen människa vaknar på morgonen med det uttalade syftet att förstöra planeten.

Jag ältar om detta för att jag i dessa dagar anser att det finns skäl att svära i kyrkan. Kan det vara så att Donald Trumps ståltullar är en skänk från ovan?! Kanske precis den spark i baken som vi behöver ...

Och då menar jag inte det barnsliga svaret att hämnas mot bourbon, Levisjeans och jordnötssmör. Nej, jag menar det tunga artilleriet. Det är dags för Stefan Löfven att gå ned i krisbunkern och navigera den trumpska turbulensen med transformativ kraft.

För om sanningen ska fram så vill vi väl. Men vi rör oss i snigelfart. Sverige är generellt sett den bästa eleven i EU:s paralyserade klass. Vi vågar inte ta ut svängarna. Men här ger Donald Trump oss allt adrenalin och de motiv som vi kan önska!

Det är dags att kavla upp ärmarna och visa lite politiskt jäklar och anamma. Jag har två förslag.

Inför en nationell strafftull på koldioxid för all import från USA. Lägg den på samma nivå som den kolskatt vi har sedan 1992, cirka 100 euro per ton koldioxid. Vi beräknar allt kol, all gas och olja, liksom miljöförstöring, bakom alla produkter vi importerar. Det skulle bli en makalös smäll.

Omöjligt, säger handelsexperter. Inte kan väl vi unilateralt bygga en sådan mur runt Sverige? Varför inte, undrar jag. Om vi utsätter oss själva för klimatbeskattning (vi har den högsta skatten i världen), vad hindrar oss från att jämna ut marknaden, och skapa rättvisa spelregler, genom att beskatta all import?

Alla former av importtullar stoppas normalt med argumentet att vi inte, enligt EU eller världshandelsorganisationen WTO, får snedvrida konkurrensen. Men det gör vi inte, vi tillämpar bara en grundläggande marknadsprincip som bäst uttrycks i Bibelns gyllene regel: att allt vad ni vill att människor ska göra för er, det ska ni också göra för andra. En bra princip för ett hållbart planetärt handelskrig.

Sätt också strafftullar på alla matprodukter som produceras oetiskt och bidrar till övergödning, avskogning, och global uppvärmning. Tufft. Mycket jobb. Men fullt möjligt.

Svenska bönder har alla förutsättningar att leverera fossilfri och hållbar mat till den svenska marknaden. Men vi straffar ut våra duktiga bönder genom att importera ohållbar mat som subventioneras genom att förstöra klimatet och ekosystem och negligera hälsa och djuretik.

Det är dags för en trumpsk marknadsutjämning. Samma regler för amerikansk biff som för svensk biff. Tit-for-tat. För miljö och djurskydd.

När vi ändå är i gång kan vi förklara för Donald Trump att det är oacceptabelt att USA, den näst största planetförstöraren, anser sig ha rätt att underminera förutsättningarna för välfärdsutveckling för alla oss andra. Vi har den moraliska rätten att kräva att USA stannar kvar i Parisavtalet för klimat.

Tack vare Donald Trumps provocerande politik kan vi motivera kontroversiella politiska steg. Inte för att skapa konflikt, utan för att matcha våra globala utmaningar med lösningar som faktiskt kan lyckas.

För kom ihåg: en hanterlig och framgångsrik framtid förutsätter att vi på en generation ställer om till en fossilfri och hållbar värld. Lite adrenalin på vägen kan inte skada.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies