1515
Annons

Johan Rockström: Så kan ditt parti bli vinnare i valet

Två av tre svenskar är mycket oroade över klimat och miljö, enligt 2018 års SOM-undersökning. Det är fler än de som oroas för terrorism.

Enligt en Demoskopmätning från slutet av 2017 är klimat och miljö den fjärde viktigaste frågan i riksdagsvalet och för 14 procent av väljarna är det den allra viktigaste frågan.

Johan Rockström.
Johan Rockström.Foto:Evelina Carborn

Världsekonomiskt Forum 2018 visar samma sak i sin årliga kartläggning av risker för den globala ekonomin. Klimat och miljö toppar. Dessutom har hela hållbarhetsagendan tippat från upp- offring till möjlighet. Vi inte bara måste, vi kan och tjänar på en hållbar framtid.

Och mitt i allt detta lyser klimat och miljö med sin frånvaro i valrörelsen. Tala om outnyttjad röstmagnet!

Så här är ett hållbart råd till varje parti som kanske kan få siffrorna att skjuta i höjden.

Socialdemokraterna: Ni behöver en omedelbar omstöpning av Gröna Folkhemmet. Döp gärna om det, varför inte ”Sverige 2.0 – den hållbara välfärden”. Om alla ska med, kunna integreras och få jobb, då är den enda vägen en social hållbar demokrati där marknader regleras inom planetära gränser och staten modigt investerar i det nya fossilfria Sverige.

Kristdemokraterna: Värderingar och etik är allt. Kanske är det dags att kopiera Kinas värdegrund att skapa en ekologisk civilisation. Låt oss återkoppla familjen till naturen, och bli starka som individer och samhällen. En bra ålderdom är en frisk ålderdom. Luftföroreningar förkortar livet på 5 000 svenskar varje år, framför allt svaga och äldre, och skapar stora merkostnader för svensk sjukvård. Det är inte bara pensionen som ger glädje på livets höst.

Centerpartiet: Landsbygden är källan till allt som får Sverige att snurra! Källan till vår mat, som inte bara avgör Sveriges framtid utan är också vår största miljö- utmaning. Vi har världens bästa bönder, företagare på landsbygden, men vi har också EU:s lägsta livsmedelssäkerhet, bara hälften av vår mat produceras i Sverige. Vi behöver en ny slogan: Ät från ett levande Sverige!

Liberalerna: Skolan är grunden till allt. Här har vi en akut fråga som ingen talar om: nästa generation ekonomer. Handelshögskolan i Stockholm har sedan två år ett obligatoriskt program om världens globala utmaningar för alla sina kandidatstudenter. Nästa generation ekonomer måste förstå den miljö som de är satta att värdera. Gör globala utmaningar obligatoriskt för alla ekonomer.

Moderaterna: Vi har inga miljöfrågor. Allt handlar om jobb, välfärd, frihet och konkurrenskraft. Vägen dit är kunskap och innovation. Tänk vad spännande att miljö och klimat har tippat över till att vara vägen till den moderna framtiden. Att hållbarhet inte längre är en renlighetsfråga för bolagen. Hållbarhet har hittat in i styrelserummen. Vi vinner Sverige genom att vinna klimatet och hållbarhet är innovationsmotorn. Vår verkliga ödesfråga.

Vänsterpartiet: Ekonomins tillväxt koncentreras hos en allt rikare minoritet. Den solidariska fördelningen av välfärden är en stor utmaning. Men exakt samma sak gäller miljön. De rika kör större och skitigare bilar, flyger mer, konsumerar mer. Dags för en rättvis fördelningspolitik också för miljön.

Sverigedemokraterna: Inga har så stor anledning att accelerera vägen till en fossilfri värld än främlingsfientliga partier. Om vi sabbar klimatet utsätter vi oss själva och vår omvärld för storskaliga klimatflyktingkriser. Att investera i en stabil planet är att möjliggöra ett stabilt Sverige. Håll Sverige rent, från miljöflyktingar! Satsa på planeten.

Feministiskt initiativ: Klimatförnekare är nästan uteslutande äldre män. Kvinnor förstår inte bara att hållbar utveckling är vägen till ansvar och framgång. Kvinnligt ledarskap är troligen en mera hållbar väg in i framtiden. Vill du vinna valet 2018 och bidra till att rädda planeten? Satsa på mångfald. Satsa på jämställdhet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?