1515

Johan Rockström: Nu har även Sverige drabbats

Johan Rockström
Johan Rockström

Vi lever i en turbulent värld. En sammanflätad värld där våra ekonomier och samhällen utgör en global kraft av social och ekologisk förändring och påverkan. Där 7,4 miljarder människor och den moderna industriella värld vi skapat utgör en sådan global kraft att vi gått in i en helt ny geologisk epok, Antropocen. Antropos för människa. Vi är den största kraften av förändring på Jorden.

Adjöss är den lilla världen på den stora planeten, där samhällen och länder kunde vara isolerade oaser.

Världen korsade denna social ”tipping point” för ungefär 30 år sedan. Vi är nu en stor värld på en liten planet. Globaliseringen genomgriper livets alla dimensioner i varje hörn av planeten, från ideologi, livsstil, ekonomi och handel, till åsiktsmanipulation, social extremism och ekologiska extremer. Att det fasansfulla och oacceptabla letar sig fram till vårt hörn av planeten är därför, sorgligt nog, ingen överraskning.

Många påpekar, helt riktigt, att vi har utsatts för fler katastrofer i närtid, senast med försöket till självmordsbombning 2010 och tragedierna när vi förlorade Anna Lindh och Olof Palme. Oron är att det vi nu ser är tydligt inbäddat i ett systematiskt och storskaligt mönster. Extremismens virus sprider sig från Bagdad och Mosul, till Nice, Berlin, London, och Stockholm. Social misär på en plats i världen väller över och påverkar alla hörn av världen. I den sammankopplade världen i Antropocen blir grundregeln att ska vi må bra måste världen och planeten må bra.

Det är svårt och det är långsiktigt, och därför uppstår ofrånkomligen en känsla av frustration. Ryggmärgsreflexen är att bygga murar, dra åt regler, att stänga ute. Att göra allt för att skapa en trygg oas. Utan tvekan behövs hårdare tag för att samhället ska kunna göra allt som står i vår makt att förhindra nya vansinnesdåd. Men på samma sätt är det tveklöst så att isolationism inte är vägen till en trygg och hållbar välfärd.

För varje nytt hot mot den svenska kulturen och tryggheten, känns det i dag helt avgörande att vår reaktion inte blir att vända oss inåt, utan att engagera oss än mer utåt. För varje hot mot vår lilla värld, hemma hos oss i Stockholm, Malmö eller Göteborg, känns det än viktigare med ett stolt och starkt Sverige som engagerar sig för en socialt och miljömässig hållbar utveckling globalt.

Vi kan inte sätta ett vetenskapligt finger på orsak och verkan mellan social, ekonomisk och ekologisk kollaps. Men det vi vet i dag är att det inte längre går att sära på världen och planeten. Vi påverkar inte bara åsiktsmönster, klyftor mellan rika och fattiga, maktrelationer och livsstilar. Vi påverkar även livsförutsättningarna för samhällen runt om i världen genom klimatförändringar, överexploatering av naturkapital och oetiskt utnyttjande av human kapital.

Man kan han ändlösa debatter om huruvida globala miljöförändringar bidrog till arabiska våren, kriget i Syrien, destabiliseringen i Sudan. En sak är dock säker, i den socialt och miljömässigt turbulenta världen i Antropocen, där den stora världen påverkar allt på den lilla planeten, går det inte längre att sära på det sociala och det ekologiska. Påven Franciskus skriver i sin Encyklika, Laudato Si, ”den mänskliga miljön och den naturliga miljön utarmas tillsammans”, och det är de mest marginaliserade och utsatta människorna i världen som drabbas först och hårdast.

Nu har Sverige drabbats. Min enda förhoppning i detta mörka kapitel i vår historia är att vi lyckas hålla blicken också mot horisonten och betänka och vara stolta över att Sverige, vilket bekräftas i olika studier och nu senaste av FN, är det land som är bäst rustat att navigera vår turbulenta värld mot en hållbar och trygg välfärd i framtiden. Det gör att Sverige har så mycket att ge till omvärlden, för vår egen framtid.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?