ANNONS:
Till Di.se
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv - anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Johan Rockström: Maten förtjänar ett toppmöte

  • Foto: Colourbox

Vad är viktigast för världsekonomin och mänsklighetens framtida välfärd? Att undvika ståltullar, eller ha en sockerskatt? Fria finansiella marknader eller globalt pris på kol? Att stoppa slöseriet med antibiotika, eller att flyget glider fram på skattefria moln?

Vi har skapat en världsordning där vi är oförmögna att se vad som verkligen är viktigt – vår och planetens hälsa. I stället får kortsiktiga ekonomiska frågor dominera den politiska agendan och logiken i samhället.

Medborgare och beslutsfattare, har konfigurerats till att uppfatta frihandel och allt som hotar den fria marknaden som avgörande för ekonomin.

Här är vi komfortabla med att matas med hot, risker, och tal om globala regleringar. Vi kan till och med dra länder inför WTO-domstolen, vilket EU nu hotar USA med. Men när det gäller miljö, hälsa, mat, är det omöjligt. Allt som luktar reglering ses som ett hot mot ekonomin. 

Och försök för allt i världen inte att mata ut fakta alltför ofta, för då kraxas det om klimatdepression...

Vårt samhälle är uppenbarligen konstruerat för att sopa det mest väsentliga under mattan. Dags att vända på tåten. Vad är viktigast, egentligen?

Är ett vagt avtal mellan Donald Trump och Kim Jong Un verkligen viktigare än att specialinkalla ett G20-möte eller FN:s säkerhetsråd för att stoppa den globala diabetes- och fetmapandemin? Övervikt bidrog till 7 procent av dödsfallen i världen 2015, fler än trafikolyckor, Alzheimers och terrorism tillsammans. 

I detta perspektiv ter sig ”Rocket Mans” raketer som en marginell företeelse. Boven är främst billig, kaloripackad och sockerrik mat, läsk och godis. En global sockerskatt behövs, har WHO slagit fast. Men det antogs aldrig. Framför allt för att USA vägrade...

Och varför inte ett presidentmöte för att stoppa den växande risken för global antibiotikaresistens, som till stor del orsakas av köttindustrin. Inte den svenska, utan på den fria marknaden som exporterar hit. Inte så smart, varken för svensk ekonomi eller global hälsa.

Vetenskapligt vet vi att mat är det enskilt största hotet mot klimatet och miljön. Mat orsakar upp till 30 procent av utsläppen av växthusgaser (om vi inkluderar avskogning), är huvudorsak till förlust av biologisk mångfald, övergödning och markutarmning. Enkelt uttryckt: fixar vi maten, fixar vi hälsan för människor och planet.

Men detta får inga rubriker och genererar inga toppmöten.

Förra veckan försökte Norge och Sverige att ändra på detta genom att vara värdar för EAT Forum, som hölls för femte året i rad i Stockholm och samlar aktörer inom forskning, industri och politik för hälsosam och hållbar mat.

Budskapen var tydliga. Vår finansmarknadsminister Per Bolund slog fast att vi måste äta oss till en ekonomisk och hälsosam framtid. Det vore kul att höra mer om det i valrörelsen.

Världsbankens vd Kristalina Georgieva påminde om att vi aldrig når FN:s Agenda 2030 utan en matrevolution. Och finansiellt och politiskt betonade många att vi inte kan vänta på att alla medvetet väljer ”rätt" mat. Vägen till framgång är en blandning av gräsrötter som reser sig och ledare som reglerar och beskattar, skapar spelregler för marknad och konsument. 

Det är bråttom och vi har allt att vinna då hållbar och hälsosam mat ofta går hand i hand. När vi människor alltid gör rätt matval utan att ens tänka på det, då har vi lyckats.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies