1515

Johan Rockström: ESG-trenden är otillräcklig

Industrin spelar en avgörande roll för att 1,5-gradermålet ska klaras. Det säger Johan Rockström, forskare och direktör för Potsdam Institute for Climate Impact Research, i en intervju med Di TV Hållbart näringsliv. Men han är samtidigt kritisk mot både banker och ESG-trenden.
”Vi måste sätta krav på varenda krona som går in och ut ur banken”, säger Johan Rockström. 

Foto:Evelina Carborn

Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser och det sker allt fler initiativ inom industrin i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Ett exempel är H2 Green Steel som grundades av bland andra Harald Mix i år med målet att producera fossilfritt stål. Klimatforskaren Johan Rockström säger att industrin spelar en avgörande roll i omställningsarbetet, men inte kan lösa problemen ensamma. 

”Det här är en dans mellan policy, industri och medborgare och alla måste dansa tillsammans”, säger han och fortsätter: 

”Näringslivsföreträdarna är de som dansar loss bäst just nu och är väldigt aktiva. Det är oerhört positivt och jag bedömer att det är så det ska börja.”

Enligt klimatforskaren är det viktigt för politiker att se att de ekonomiska krafterna är med på tåget och bedömer att industriledare tillsammans med politiker kan driva fram rätt typ av politik.

”Stålindustrin, bilindustrin och lastvagnsindustrin behöver ha tydliga spelregler på marknaden och det kan bara politikerna ge.”

Det har varit stort fokus på hållbara investeringar under 2020 och flera banker pekar fortsatt ut ESG-faktorer som blir marknadens fokus under 2021. Johan Rockström tycker inte man ska underskatta bankernas betydelse, men anser att det vore ännu bättre om bankerna kunde sätta konkurrensen åt sidan i det första skedet och komma överens gemensamt kring vetenskapligt baserade kvantitativa gränser.

”Att man säger: all utlåning ska ske i linje med Larry Finks brev från Blackrock nu i januari. Nu ska hållbarhet guida all utlåning.” 

”Vi måste sätta krav på varenda krona som går in och ut ur banken. Inte att vi har 90 procent av verksamheten som är den konventionella verksamheten och sedan 10 procents profil kring några fonder eller några aktiviteter.”

”I dag är det ju så att även om ESG-fonderna ökar exponentiellt så utgör de ju fortfarande en bråkdel av det stora kapitalflödet.”

Men banker menar ju på att man vill vara med och påverka, snarare än att exkludera bolag. Är det fel strategi?
”Om det var så att man verkligen påverkar så tycker jag att argumentet fortfarande håller”, säger Johan Rockström men fortsätter med att bankerna behöver gå in och äga 20 till 40 procent för att kunna påverka tillsättning av chefer och riktning. 

”Tycker inte jag ser att våra svenska pensionsfonder går in med så stor andel av ägandet att man verkligen kan påverka i stor utsträckning. Framför allt inte de stora giganterna, jag menar svenska pensionsfonder äger fortfarande andelar i fossilindustri som investerar i kolkraft i Australien.” 

”Då tycker jag att det är bättre att man säger att ”enough is enough” vi kan inte lägga några pengar överhuvudtaget på varken ny oljeutvinning, ny kolkraft eller ny naturgas.”

Under förra året pumpades 51 miljarder dollar in i ESG-bolag i USA, mer än dubbelt så mycket som 2019 enligt Morningstar. Johan Rockström tycker det är positivt men menar att ESG är en marginell del av kapitalflödet och att trenden i sig själv inte kommer lösa klimatkrisen.

”Hade det varit så att vi hade 50 år på oss i omställningen då skulle man kunna säga: 'Låt ESG växa successivt så kommer det till slut kunna bli en dominerande kraft'. Men vi har bara har tio år på oss att vända hela skutan.”

”Vi har ett klimatnödläge och nödlägen kräver ju liksom fundamentalt nytt tänkande och nytt agerande. Därför tror jag att ESG-trenden trots att den är väldigt positiv är otillräcklig.”

 


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?