Klarar vi omställningen till en fossilfri världsekonomi till 2050, om 32 år, och dessutom att rädda haven och alla ekosystem på land? Det finns, i princip varje dag, skäl att oroas för att svaret kan vara nej. Men vissa dagar fylls av tillförsikt. Vi kan transformera världen till en hållbar framtid.
I veckan var ett sådant tillfälle. Här i Sverige höll vi ett möte som kan bli ett viktigt steg mot en hållbar välfärd på en stabil planet. Tillsammans med FN:s finansieringsorgan för miljö och klimat, Global Environment Facility, Världsekonomiskt forum, världens största miljöorganisation IUCN, det globala näringslivsnätverket We Mean Business, det globala forskningsinitiativet Future Earth och World Resources Institute i Washington, lanserar vi nu ett nytt globalt initiativ för att sätta upp vetenskapliga mål för en stabil planet.
Allt fler bolag, från General Electrics till Walmart, har de senaste tio åren satt upp klimatmål. Bolagen opererar mot vetenskapligt baserade klimatmål, som i dag ger både klimatnytta och bättre lönsamhet.
Successivt har insikten vuxit att detta inte räcker. Framtiden avgörs inte enbart av minskade utsläpp av koldioxid från kol, olja och gas.
De senaste två åren, efter Parisavtalet och antagandet av FN:s Agenda 2030, har företag runt om i världen börjat efterfråga motsvarigheten till ”2-gradersgränsen” för alla miljöprocesser som avgör planetens stabilitet.
Enkelt uttryckt, de inser nödvändigheten i att bli planetskötare på riktigt, och kräver att forskarsamhället sätter upp vetenskapliga mål för utveckling inom säkra planetära gränser.
Och nu börjar arbetet med att ta fram målen. Förslaget är att sätta upp en ”Earth Commission”, en lättfotad variant av FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC, men för hela planeten. Förväntan från näringslivet är stort.
”Ge oss vetenskapligt baserade gränser för vatten, biologisk mångfald, mark, näring, kemikalier, och vi bygger in det i våra affärsmodeller”, uttrycker Nigel Topping, chef för We Mean Business, det.
”Vi har inget val, och skarpa hållbarhetsmål kan öka den teknologiska innovationstakten ytterligare.”
Bolag som antar vetenskapligt baserade klimatmål ökar snabbt i världen. Nu tas steget från klimat till hela planeten.
”För två månader sedan beslöt vi att sätta egna mål för mark och vatten. Nu vill vi ta vårt ansvar för alla planetära gränser för en stabil planet”, säger Kevin Rabinovitch, hållbarhetschef på livsmedelsgiganten Mars, som var med på mötet.
Men är inte detta en intern bubbla trots allt? Kan det bli viralt, nå globalt och bli norm? Ingen vet, men det finns hopp.
I Harvard Business Review presenterarar Amit Bhattacharjee och Jason Dana ny forskning som visar att bolag som rankas högt på miljö och socialt ansvar tjänar mer pengar. Och detta trots att amerikaner i allmänhet fortsatt tror det motsatta – att bolag vars affärer sker på bekostnad av socialt kapital och naturkapital skulle ha högre vinst.
Men detta är helt felaktigt, vilket Boston Consulting Group också verifierade nyligen. Deras mätning av ”total societal impact” visar att företag tar ett allt större socialt och miljömässigt ansvar, och kanske viktigast, det lönar sig och håller på att bli standard.
Socialt ansvariga investeringar beräknades uppgå till 23 000 miljarder dollar 2016, mer än en fjärdedel av allt förvaltat kapital i världen, en uppgång från 18 000 miljarder dollar två år tidigare.
Något är helt klart i görningen. Mitt i mörkret finns det en kraftfullt blinkande polstjärna därute.