Joe Biden lovar ta täten i klimatarbetet

Joe Biden väntas prioritera klimatet likt ingen amerikansk president gjort före honom. 

Han börjar dag ett med att söka återinträde i Parisavtalet.

Joe Biden börjar klimatarbetet med att söka återinträde i Parisavtalet.
Joe Biden börjar klimatarbetet med att söka återinträde i Parisavtalet.Foto:TT

Det kanske viktigaste Biden gör – och som inte gjorts tidigare – är att integrera klimatfrågan i all statlig förvaltning, uppifrån och ned. För att ens komma nära att klara de mål som han satt, krävs en helt ny organisatorisk struktur efter Donald Trump. Det menar Marcus Carson, docent i sociologi och seniorforskare vid Stockholm Environment Institute. 

”Avgörande är att se hur arbetet med de löften som satts återspeglas på golvet. USA:s regering måste visa gott ledarskap genom att ‘walk the talk’”, säger han. 

Under Biden är målet att USA ska vara klimatneutralt senast 2050 och ha en koldioxidneutral elsektor till 2035. De senaste åren har Trumps administration i ett högt tempo upphävt och försvagat landets miljölagstiftning, vilken nu måste återställas. 

En av de som kommer tillbaka för att gå i täten för det arbetet är Gina McCarthy, tidigare chef för landets naturskyddsmyndighet Environmental Protection Agency, nu med uppdraget att leda ett särskilt klimatkontor i Vita huset.

”Det gäller nu att återställa skadan som uppstått med Trump. Del av det handlar om att göra det möjligt för personal i organisationen att över huvud taget genomföra sitt jobb”, säger Marcus Carson. 

Men det är inte bara arbetet på hemmaplan som trappas upp. Internationellt har besvikelsen varit stor på USA under senare år, något Bidens administration sagt sig vilja kompensera för.

Redan dag ett ska landet ansöka om återinträde i Parisavtalet och inom hundra dagar ska USA arrangera ett klimatmöte för världens största utsläppsländer. Mer dialog utlovas med andra länder, inte minst med Kina vars insatser på klimatområdet är avgörande för utvecklingen globalt. 

Förhoppningar finns att klimatfrågan framåt ska genomsyra arbetet i forum som G7 och G20. Bland andra Europas tidigare klimatkommissionär Connie Hedegaard har pekat på betydelsen av att kunna lyfta och länka klimatet oavsett vilken annan fråga som diskuteras. 

Ett välbekant namn som plockats in för arbetet på den internationella arenan är tidigare utrikesministern John Kerry som utsetts till särskilt klimatsändebud. 

”Han kommer in med erfarenheter, kontakter och engagemang. Det är viktigt. USA kommer att tvingas bevisa sig igen. Dels genom att göra arbetet på hemmaplan, dels i relation till andra länder. Det handlar om att sätta klimatarbetet på steroider”, säger Marcus Carson. 

Enligt Marcus Carson har mycket skett sedan Barack Obamas tid som president. Där och då hade den amerikanska regeringen inte så stor erfarenhet av arbetet med att bekämpa klimatförändringarna, i synnerhet inte under de första åren, menar han. 

”Med Obama lärde man sig att se komplexiteten, i vilken utsträckning klimat, energi och hållbarhet når in i andra delar av samhället. Nu finns fler människor med erfarenhet av klimatarbete på olika håll. Nu finns också en förståelse för att frågorna faktiskt tränger in i alla andra frågor.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?