ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Jernkontoret oroligt för pengar till Industriklivet

  • Hybrit är en av de satsningar som får stöd genom Industriklivet. Foto: Martina Huber

Säkra Industriklivet över mandatperioderna. Den uppmaningen riktar nu Jernkontoret till regeringen inför höstbudgeten.

Industriklivet är regeringens satsning för att få fram tekniksprång som leder till helt nya industriprocesser genom branschöverskridande forsknings- och utvecklingssamarbeten, med syfte att nå målet netto noll utsläpp av växthusgaser till år 2045. 

Ett av dem är Hybrit-projektet där stålbolaget SSAB, gruvbolaget LKAB och energibolaget Vattenfall försöker få fram en kolfri, vätgasbaserad järnproduktion.

”Vi har fått signaler om att det finns ambitioner att säkra finansieringen längre än den här mandatperioden och det vill vi stödja”, säger Gert Nilsson, teknisk direktör på Jernkontoret, till Aktuell Hållbarhet.

Problemet med att inte reservera pengar i framtida budgetar för en långsiktig satsning som Industriklivet är enligt honom att det blir för kort tid för att fatta beslut om rätt satsningar, vilket innebär en form av suboptimering.

”Det blir en begränsning i vad man kan göra om pengarna måste användas inom en begränsad tid. Då blir det bara ett begränsat urval satsningar som kan bli aktuella”, säger han.

Till sommaren ska Hybrit-projektet ta i drift en pilotanläggning.

”Sen ska den skalas upp till en demonstrationsanläggning. Den uppskalningen funderar vi just nu över hur man kan finansiera. Vet vi att pengarna finns kvar kan vi även ta oss an lite svårare uppgifter”, säger Gert Nilsson.

Satsningen Industriklivet uppgår enligt Energimyndigheten till 300 miljoner kronor om året under perioden 2018–2040.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer