ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Jättarna tar upp kampen med Northvolt

  • Foto: Koji Sasahara

Konkurrensen på marknaden för elbilsbatterier hårdnar och svenska Northvolt kan räkna med hård konkurrens från de riktigt stora spelarna.

I dagarna blev det klart att Toyota och Panasonic etablerar det gemensamma företaget Prime Planet Energy & Solutions. 51 procent hamnar hos Toyota och resten får Panasonic. 

Det nya bolaget inleder verksamheten den 1 april i år och målet är att utveckla, tillverka och sälja så kallade prismatiska litiumjonbatterier och solid-state-batterier till fordonsindustrin. Det handlar dessutom om att bli ledande i utvecklingen av nästa generations batteriteknik. 

Företaget räknar med att bli första valet när Toyota nu storsatsar på elbilar och planerar att rulla ut en halvmiljon elfordon på fem år. Men ambitionen är att bli en dominerande batteriproducent för en hela elfordonsindustrin. 

Produktionen ska vara i gång inom tre år och i en kommuniké till marknad och press uppges också att verksamheten ska ha 5.100 anställda, varav 2.400 i ett dotterbolag i Kina.   

Ett annat batterisamarbete som börjar ta fastare former är det franska bilföretaget PSA Group, med varumärken som Peugeot, Opel och Citroën som tillsammans med det franska olje- och gasföretaget Total har startat batteriföretaget SAFT.

Målet här är att två anläggningar i Europa med kapacitet att tillverka batterier till 1 miljon fordon per år.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer