Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Jättarna tar upp kampen med Northvolt

Konkurrensen på marknaden för elbilsbatterier hårdnar och svenska Northvolt kan räkna med hård konkurrens från de riktigt stora spelarna.

Foto:Koji Sasahara

I dagarna blev det klart att Toyota och Panasonic etablerar det gemensamma företaget Prime Planet Energy & Solutions. 51 procent hamnar hos Toyota och resten får Panasonic. 

Det nya bolaget inleder verksamheten den 1 april i år och målet är att utveckla, tillverka och sälja så kallade prismatiska litiumjonbatterier och solid-state-batterier till fordonsindustrin. Det handlar dessutom om att bli ledande i utvecklingen av nästa generations batteriteknik. 

Företaget räknar med att bli första valet när Toyota nu storsatsar på elbilar och planerar att rulla ut en halvmiljon elfordon på fem år. Men ambitionen är att bli en dominerande batteriproducent för en hela elfordonsindustrin. 

Produktionen ska vara i gång inom tre år och i en kommuniké till marknad och press uppges också att verksamheten ska ha 5.100 anställda, varav 2.400 i ett dotterbolag i Kina.   

Ett annat batterisamarbete som börjar ta fastare former är det franska bilföretaget PSA Group, med varumärken som Peugeot, Opel och Citroën som tillsammans med det franska olje- och gasföretaget Total har startat batteriföretaget SAFT.

Målet här är att två anläggningar i Europa med kapacitet att tillverka batterier till 1 miljon fordon per år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?