Orkla Alternative Proteins är namnet på ett nytt dotterbolag med ansvar för att växla upp koncernens satsning på växtbaserat. Det ska ske genom nya investeringar, uppköp och partnerskap med mindre bolag, men även forskning.
”Vi har inte tillräckligt med planeter för att föda hela världen med kött. Kött står redan nu för 15 procent av världens koldioxidutsläpp och konsumtionen ökar fortfarande. Alternativa proteiner kommer att behövas för att täcka en del av det framtida proteinbehovet”, säger Elin Tveito Lidman, vd för det nya affärsområdet.
Ett av de första projekten är att undersöka om svenskodlad jäst kan användas som proteinkälla i köttersättningsprodukter som korv och färs. Orkla Alternative Protein har blivit beviljat 500.000 kronor i forskningsanslag från innovationsmyndigheten Vinnova.
”Hela fokuset är att ta reda på vad som krävs för att använda svenskodlad jäst som proteinkälla. Jäst kräver mindre land och vatten än soja, vilket innebär ett mindre klimatavtryck. På längre sikt ser vi att jäst potentiellt kan vara ett alternativ till soja, vilket även kommer ha en positiv effekt på lokal matproduktion”, säger Elin Tveito Lidman.
Forskningen kommer ske i samarbete med forskningsinstitutet RISE på Jästbolagets anläggning i Sollentuna. Men det är en produkt som, när och ifall den blir redo, kan komma att anpassas beroende på var den produceras.
”Tanken är att ha lokalproduktion och vara nära marknaderna. Vi vill utnyttja att vi har en lokal organisation som vet vad folk gillar att äta och vet hur man kan utveckla smakerna.”
Orkla har under året även investerat 70 miljoner kronor på att utöka produktionskapaciteten på sin fabrik i Eslöv, där vegoprodukterna som ges ut under varumärken som Anamma och Felix produceras. De senaste fem åren har koncernen sammanlagt investerat 500 miljoner kronor i ”veganfabriken” varav hälften gått till kapacitetsökning.
Anledningen är den växande försäljningen av växtbaserade produkter, som ökade med 12 procent i Sverige under första halvåret 2021 jämfört med samma period i fjol.
Läs mer: Kalle kommer ut som vegan – ännu en klassiker i grön tappning
”Våra ambitioner att öka våra intäkter på 1 miljard för växtbaserat till 3 miljarder 2025. Det ska ske genom att öka försäljningen av bland annat Felix veggie och Anamma”, säger Elin Tveito Lidman.
Enligt en marknadsundersökning från analysbyrån Vadis har andelen svenskar som identifierar sig som vegetarian eller vegan ökat från 7 till 9 procent mellan 2019 och 2021. En utveckling som Orkla väntar sig kommer fortsätta, främst bland de yngre målgrupperna.
Bolaget har de senaste åren köpt upp bolagen Naturli och Anamma. Dessutom har varumärket Frankful, som består av växtbaserade tacoprodukter, nyligen rullats ut. Men även etablerade varumärken så som OLW, Felix och Risifrutti har börjat släppa veganska varianter av existerande produkter, vilket Di rapporterat om.
”Vi tror på en strategi som har både och. Vi satsar på rena veganmärken som Naturli och Anamma, där har vi vårt fokus. Men i tillägg till det har Orkla en unik möjlighet att driva övergången mot växtbaserat genom våra existerande varumärken också”, säger Elin Tveito Lidman.
Målsättningen är att vara Europas ledande bolag inom alternativa proteiner 2030.
”Vi satsar mycket på detta. Jäst är bara en av sakerna vi tittar på. Men man kan förvänta sig att det kommer komma fler initiativ från Orkla.”