1515

Jan-Olof Jacke: I grunden är klimatet en global fråga

Klimatpolitiska rådet har ett alltför snävt nationellt perspektiv då det utvärderar regeringens politik, enligt Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Såväl rådsmedlemmar som klimatminister Isabella Lövin pekar i stället på vikten av att föregå med gott exempel. 

Utsläppsminskningen har bromsat in och ytterligare åtgärder krävs för att Sverige ska nå klimatmålen. Det var kontentan när Klimatpolitiska rådet på torsdagen överlämnade sin första riktiga granskning av regeringens samlade politik till klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). 

Reaktionerna var överlag positiva från de aktörer som närvarade vid överlämnandet. 

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén framhöll rapportförfattarnas tydlighet om att mycket gjorts, men att mer krävs för att de klimatpolitiska målen ska uppnås. 

Hon uppskattade också rådets uppmaning till politikerna om att ta ett samlat grepp i klimatfrågan: 

”Det finns många exempel på att vi inte gör det. I dag har vi statliga investeringar som motverkar klimatmålen, till motorvägar, flygplatser och så vidare. Vi har ett systemfel med 30 miljarder kronor i klimatskadliga subventioner”, sa hon och uttryckte samtidigt oro över att man inte ska lyckas ”gå till den verkstad som behövs”.

”Regeringens handlingsplan för klimatet blir oerhört viktig”, konstaterade hon. 

Även Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv, tyckte rapporten var bra och välskriven och menade att den ”utgör en utmärkt grund för fortsatt diskussion”. Han var dock kritisk till att fokus i rapporten ligger på åtgärder inom Sveriges gränser. 

”Mycket behöver göras lokalt, men i grunden är klimatet en global fråga. Att vi räddar miljön i en liten del av världen betyder så klart någonting, men det är ett väldigt nationellt perspektiv. Det är inte någon kritik mot rådet, utan mot uppdragets natur”, sa han. 

Vad gäller transporterna, som varit rådets huvudsakliga fokus i rapporten, menade Jan-Olof Jacke att fokus inte bör ligga på minskad mobilitet. 

”Min huvudpoäng är att det är utsläppen vi ska fokusera på. Mobiliteten kommer att vara en avgörande del för Sveriges konkurrenskraft”, sa han. 

Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH och medlem i Klimatpolitiska rådet, framhöll vikten av att – som individ och land – föregå med gott exempel. 

”Många individer kanske misströstar. Men jag brukar säga att det viktiga är inte nödvändigtvis effekten av det jag gör, utan en bredare effekt som handlar om påverkan. Man signalerar genom sina handlingar att det här gör vi tillsammans. Det påverkar beslutsfattare. På motsvarande sätt är det är väldigt viktigt vad ett land gör. I ett internationellt sammanhang påverkar man genom att gå före och visa att det är möjligt.”

Klimatminister Isabella Lövin var inne på samma linje: 

”Jag vet av egen erfarenhet att det är stört omöjligt att sitta vid EU:s ministerbord och förhandla och försöka få igenom något som man inte själv är beredd att göra hemma. Har vi gjort det hemma, då har vi mycket större kraft att driva på i EU för skarpare utsläppshandelsbegränsningar inom ETS:en eller skarpare mål om nollutsläpp.”

 

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?