1515
Annons

Jämställdhet viktigt - men få ställer krav

Jämställdhet är en prioriterad fråga för svenska investerare. Trots det väljer majoriteten att inte ställa några krav på sina portföljbolag på området, enligt en ny enkät.

Karin Askelöf, hållbarhetschef på Handelsbankens kapitalförvaltning.
Karin Askelöf, hållbarhetschef på Handelsbankens kapitalförvaltning.

Nästan alla investerare har identifierat jämställdhet som en prioriterad fråga, men mindre än hälften ställer krav på jämställdhet i portföljbolagen. Det visar en enkät som har genomförts inom investerarnätverken Swedish Investors for Sustainable Development, SISD, och Global Investors for Sustainable Development, GISD. 

”Det handlar nog om en prioritering kring olika hållbarhetsområden om hur mycket investerarna kan följa och ställa krav kring. Transparens och dataåtkomst ökar vilket är bra men vi behöver alla, investerare och företag, ha tydligare målsättningar och uppföljning.  Det finns mycket mer vi kan göra redan nu”, säger Handelsbanken Kapitalförvaltnings hållbarhetschef Karin Askelöf, som har varit med i arbetet med enkäten.

Av enkätens 34 respondenter ställer 43 procent krav på att portföljbolagen ska ha en policy eller annat åtagande för jämställdhet. 35 procent av investerarna har satt upp konkreta mål för jämställdhet i sina portföljer. Vanligast är att målen fokuserar på könsfördelning i styrelsen. 

Karin Askelöf menar att det är positivt med konkreta målsättningar för en jämn könsfördelning i exempelvis valberedningar och styrelsesammansättningar men påpekar att det finns flera andra mätetal som kan vara viktiga att inkludera i analysen av hur jämställda bolagen är, exempelvis löneskillnader mellan kvinnor och män. 

”Det handlar framför allt om hur pass inkluderande kulturen är vad avser olika kompetenser och erfarenheter”, säger Karin Askelöf.

Enkäten har genomförts av SISD arbetsgrupp som arbetar med jämställdhet, vilket är ett av flera områden som investerarnätverket jobbar med. Förutom Handelsbanken ingår Investor, Kinnevik och Nordea i arbetsgruppen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?