Jämställdhet allt viktigare för kreditbetyget

En banks kreditbetyg kan snart komma att hänga på hur seriöst banken ser på frågan om jämlikhet mellan könen. Det skriver Bloomberg med hänvisning till DBRS Morningstar. 

Foto:Most Photos

Kreditvärderingsinstitutet menar att de långivare som prioriterar frågan om kön också har bättre förutsättningar att leva upp till de krav på hållbarhet som investerare allt oftare efterfrågar. Och här har nordiska banker ett försprång, enligt DBRS.

”Nordiska banker har verkligen gjort betydande framsteg när det kommer till att förbättra könsdiversiteten, bland annat genom en internpolitik som går att mäta. Andra europeiska banker kan lära av det här”, säger Elisabeth Rudman, chef på DBRS.

Högst andel kvinnor i styrelserummen har Norge och Sverige, skriver Bloomberg. Av sex europeiska banker med kvinnliga chefer återfinns två stycken också i just dessa länder, på norska DNB ASA och på svenska Handelsbanken. 

Bloomberg skriver att allt fler företag nu verkar ta intryck av investerarnas krav på ökad könsdiversitet. I januari i år innehade kvinnor 22 fler platser i  Standard & Poor’s 500 Index än i december. Det innebär en ökning från 28,5 procent kvinnor till 28,8 procent, vilket är den största på nästan två år. 

Bland de 23 bolag som ökade antalet kvinnor i sina styrelser fanns Apple, Eli Lilly och Chevron.

Att de nordiska länderna ligger i topp innebär dock inte att nordiska aktörer kan luta sig tillbaka – jämställdheten ligger ännu en bit bort. 

Enligt Daniela Peterhoff, partner på Oliver Wyman, är männen fortfarande dubbelt så många som kvinnorna i Sverige, Norge och Finland, enligt en rapport från firman. 

”Det är inte tillräckligt bra förrän vi har 50–50, tycker jag. Ledningsgrupper där kvinnor är representerade tar mer balanserade beslut”, säger hon till Bloomberg. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?