Därmed får Karolina Skog (MP) lämna posten som miljöminister. Samtidigt får Isabella Lövin få ministeransvar för både miljö- och klimatfrågor.
"Det kan vara bra med ett helhetsansvar eftersom miljö- och klimatfrågorna hänger ihop. Samtidigt är inte det viktiga hur ministerposterna fördelas utan vilken politik som förs", säger Maria Sunér Fleming, avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, till Aktuell Hållbarhet.
Hon ser även att den blocköverskridande överenskommelsen mellan S, MP, C och L kan innebära fokus på miljö- och klimatpolitik för den nya regeringen. I regeringsförklaringen tog Stefan Löfven upp ett flertal miljö- och hållbarhetsfrågor. Bland annat sa han att Sverige ska driva på för en klimatlag i EU, att klimatklivet får leva kvar, att klimatkravet på flyget skärps, att nya etappmål införs i miljömålssystemet, att krav på pant ska införas för fler produkter, att en oberoende institution för mänskliga rättigheter inrättas, samt att satsningar ska göras på insamling och lagring av koldioxid.
"Det finns i överenskommelsen ett fokus på miljö och klimatfrågor och jag tror att det finns ett handlingsutrymme för den nya miljöministern, men det är svårt att säga vad konsekvenserna blir eftersom det kommer till detaljer i fråga om hur bra åtgärderna blir", säger Maria Sunér Fleming.
Miljöpartiet fick fem ministerposter i den nya regeringen, till skillnad från sex i den tidigare.