1515

Isabella Lövin: Slopade utsläppsrätter den största politiska insatsen

Isabella Lövin var i sitt inledningstal på konferensen omstart Svergie i dag mycket tydlig med att det efter pandemin är klimatet som gäller, någon annan väg finns inte, menade hon. 

Foto:Jack Mikrut

”Vi kan inte göra om samma misstag igen som vid andra kriser, till exempel finanskrisen 2009, då vi snabbt byggde upp ekonomin och ökade de fossila utsläppen. Den här gången ska vi göra tvärtom, se till att återhämtning blir hållbar och klimatsmart”, sade Isabella Lövin. 

I sitt anförande betonade hon samarbetet mellan näringsliv och staten när det gäller nya innovationer som driver på omställning. Särskilt fokus fick Hybrit-projektet med fossilfritt stål, där en första pilotanläggning invigdes i början av veckan. 

”Lyckas vi med detta kan vi kapa 10 procent av våra utsläpp och samtiggt påverka utvecklingen globalt. Hela världen följer detta med stort intresse”, sade hon. 

Den som väntat sig att Isabella Lövin i dag skulle presentera politiska nyheter och ge oss hintar om vad som händer i de pågående budgetförhandlingarna blev besviken. Det här var mer ett ett linjetal om att klimatfrågan är politikens kärna i dag och kommer att så vara de kommande tio åren och borde redan ha varit det sedan minst ett decennium. 

Så tillfrågad om sitt största ögonblick och insatts som politiker valde Isabella Lövin att lyfta en överenskommelses ministerråd som innebär löpande minskningar av utsläppsrätterna fram till 2023.  

”Priset per ton utsläppt koldioxid har gott från vad en kaffe latte kostar till att nu ligga på ett par hundra kronor. Kolkraftverk läggs ned i Europa i dag, det är väldigt betydelsefullt.”


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?