Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Isabella Lövin: Slopade utsläppsrätter den största politiska insatsen

Isabella Lövin var i sitt inledningstal på konferensen omstart Svergie i dag mycket tydlig med att det efter pandemin är klimatet som gäller, någon annan väg finns inte, menade hon. 

Foto:Jack Mikrut

”Vi kan inte göra om samma misstag igen som vid andra kriser, till exempel finanskrisen 2009, då vi snabbt byggde upp ekonomin och ökade de fossila utsläppen. Den här gången ska vi göra tvärtom, se till att återhämtning blir hållbar och klimatsmart”, sade Isabella Lövin. 

I sitt anförande betonade hon samarbetet mellan näringsliv och staten när det gäller nya innovationer som driver på omställning. Särskilt fokus fick Hybrit-projektet med fossilfritt stål, där en första pilotanläggning invigdes i början av veckan. 

”Lyckas vi med detta kan vi kapa 10 procent av våra utsläpp och samtiggt påverka utvecklingen globalt. Hela världen följer detta med stort intresse”, sade hon. 

Den som väntat sig att Isabella Lövin i dag skulle presentera politiska nyheter och ge oss hintar om vad som händer i de pågående budgetförhandlingarna blev besviken. Det här var mer ett ett linjetal om att klimatfrågan är politikens kärna i dag och kommer att så vara de kommande tio åren och borde redan ha varit det sedan minst ett decennium. 

Så tillfrågad om sitt största ögonblick och insatts som politiker valde Isabella Lövin att lyfta en överenskommelses ministerråd som innebär löpande minskningar av utsläppsrätterna fram till 2023.  

”Priset per ton utsläppt koldioxid har gott från vad en kaffe latte kostar till att nu ligga på ett par hundra kronor. Kolkraftverk läggs ned i Europa i dag, det är väldigt betydelsefullt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?