ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

IPCC: Havsnivån fortsätter stiga kraftigt

  • Foto: Grøtt, Vegard

Världshaven har absorberat 90 procent av den koldioxid som mänskligheten släppt ut och sugit upp det mesta av den ökade värmen.

Haven är redan så försurade att det försvårar för havsorganismer att bilda snäckskal och skelett. Havsnivån stiger allt snabbare och kan öka 30-60 centimeter till år 2100 även om tvågradersmålet nås. Det är några av slutsatserna i IPCC:s specialrapport om havet och kryosfären i ett förändrat klimat som släpps i dag.

Rapporten visar vidare att smältande havsisar och glaciärer redan påverkar fyra miljoner människor i arktiska områden och 65 miljoner människor i små önationer och kommer få en ökande påverkan på världens dricksvattenresurser. År 2050 väntas en miljard människor bo i kuststäder som kommer bli allt mer utsatta för extrema väderhändelser och översvämningar.

Rapporten sammanställer den senaste forskningen om klimatförändring och dess effekter på hav, is och snö; närmare bestämt i kustområden, polarområden och bergsekosystem samt i de samhällen som är beroende av dem. Rapporten har arbetats fram i två års tid av mer än 100 forskare från över 30 länder som sammanställt nästan 7 000 vetenskapliga publikationer. Rapporten släpps i och med att sammanfattningen för politiker har godkänts vid IPCC:s 51:a session i Monaco den 21-23 september.

Linnéa Engström, tidigare EU-parlamentariker för miljöpartiet och numera programdirektör på Marine Stewardship Council, säger till Aktuell Hållbarhet att rapporten visar på att fiskebestånd förändrar sina migrationsmönster vilket ökar vikten av en hållbar fiskeförvaltning.

”17 procent av allt animaliskt protein kommer från fisk. Det är ett väldigt viktigt livsmedel för stora delar av världsbefolkningen”, konstaterar hon. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer