Annons

Investor tar hem segern i klassen Investmentbolag

Det 103-åriga Investmentbolaget Investor satsar på samarbete mellan portföljbolagen för att få fram hållbara innovationer. Ett arbete som speglar vilken kultur som finns i bolagen.

”Ska vi klara de globala målen är samverkan nödvändig”, säger vd:n Johan Forssell.

VINNARE. Johan Forsell, vd för Investor, som får högst poäng av bolagen i kategorin Investmentbolag, arbetar med att ta fram tydliga hållbarhetsmål för Investor som bolag och för portföljen som helhet.
VINNARE. Johan Forsell, vd för Investor, som får högst poäng av bolagen i kategorin Investmentbolag, arbetar med att ta fram tydliga hållbarhetsmål för Investor som bolag och för portföljen som helhet.Foto:Amanda Lindgren

Hållbara bolag 2019: Alla listor bransch för bransch(Obs extern länk!)

Johan Forssell har precis presenterat Investors tredje, starka, kvartalsrapport för investerare och journalister. Men han säger sig vara minst lika uppmuntrad över att hans bolag varit bäst i kategorin Investmentbolag i Di och Aktuell hållbarhets undersökning Hållbara bolag, som görs i samarbete med Ekonomihögskolan i Lund. 

”Jag är glad att vi får uppmärksamhet för det arbete vi gör”, säger han.

Det var för fem år sedan som Investor började fokusera på hållbarhetsarbetet. Sedan dess har man tagit fram riktlinjer till de bolag som Investor äger och skapat ett nätverk där bolagen tillsammans arbetar med frågorna. Johan Forssell framhäver också att man sänkt de totala koldioxidutsläppen med 20 procent sedan 2016. 

”Vi tror genuint, som långsiktiga ägare, att om vi ska leverera en bra avkastning på lång sikt måste vi och våra företag vara ledande inom hållbarhet – det handlar om att företagen ska vinna kunder och om att attrahera de bästa anställda. Det är nödvändigt för att de ska kunna slå konkurrenterna över tid”, säger Johan Forssell. 

Investor äger i dag 20 stora bolag. Att Investor äger en bred portfölj där inget av bolagen konkurrerar med varandra, ger ökade möjligheter för samarbeten kring hållbarhetsfrågorna, säger Johan Forssell. 

”Det gör att vi kan samla våra bolag, samarbeta och lära av varandra. Ska vi klara de globala målen är samverkan nödvändig”, säger Johan Forssell.

Ett exempel på hur arbetet över bolagsgränserna kan se ut är ett projekt där Epiroc och ABB tillsammans med LKAB och Volvo arbetar för att effektivisera underjordsgruvor. 

”I en underjordsgruva körs merparten av maskinerna på diesel. Om vi i framtiden kan få till att fordonen körs autonomt, att all energi kommer från batterier och att allt är uppkopplat, då får vi väsentligt mindre säkerhetsrisker, bättre produktivitet, för personal behöver inte lämna gruvan när det sprängs, och processerna blir mer effektiva då man kan utnyttja data för att hela tiden förbättra arbetet”, säger Johan Forssell. 

 

 

Kan det inte bli svårt att få bolag i så skiftande branscher att dra åt samma håll?
”För att det ska lyckas måste man ha en strukturerad process. Vi har, som ägare, klara riktlinjer till alla våra bolag. Hållbarhetsarbetet i företagen sker via styrelserna. Vi har värdeskapandeplaner för alla bolag där relevanta hållbarhetskrav ingår”, säger Johan Forssell. 

Under presentationen av det tredje kvartalet som sker strax före Di:s intervju poängterar Johan Forssell att Investor, trots att bolaget går starkt just nu, också förbereder sig för sämre tider. I dag lägger Investor, sett över hela portföljen, 10 procent av omsättningen på forskning och utveckling. Att bolaget skulle dra in på utvecklings- och hållbarhetsarbetet om konjunkturen viker finns inte på kartan, enligt vd:n. 

”Vi måste redan nu ha klart för oss var vi ska och var vi inte ska skära om vi går in i tuffare tider. Forskning och utveckling och hållbarhet är sådana satsningar som kommer fortsätta under lång tid oavsett konjunktur även om det kan påverka marginalen negativt. Vi måste bygga bolagen på lång sikt och det handlar till syvende och sist om att slå konkurrenterna”, säger Johan Forssell.

Den senaste tiden har en debatt om bolags syfte blossat upp. Det började med att Financial Times publicerade ett specialnummer om krisen för kapitalismen. En av slutsaterna var att bolag behövde bredda sitt existensberättigande – från att enbart leverera vinst till ägarna till en mycket bredare syftesbeskrivning, som även innefattar ett samhällsansvar 

På Investor har man tagit fram en syftesbeskrivning: ”Att skapa värde för människor och samhället i stort genom att bygga starka och hållbara företag”. 

”Vi drivs av den i stort och smått. Vår uppfattning är att om vi lyckas nå vårt syfte kommer det att bli bra för omvärlden och för våra aktieägare. Vi lade ned över ett års arbete på att ta fram syftet som ju speglar vilka vi är och hur vi arbetar som ägare”, säger Johan Forssell. 

Hållbarhetsarbetet är ett brett paraply av frågor. FN har tagit fram 17 hållbarhetsmål som ska uppnås senast 2030. På Investor har man lagt extra krut på tre av frågorna.

”Det är alltid farligt att lyfta ut några områden – för alla är viktiga. Vi har prioriterat klimatet, våra bolag kan bidra med lösningar för den nödvändiga klimatomställningen. Dessutom fokuserar vi på mångfald och inkludering och på affärsetik”, säger Johan Forssell.

”Affärsetik handlar om vårt rykte och att vi sköter oss väl är centralt. Vi har starka varumärken och dem måste vi försvara. Vad gäller mångfald och inkludering har vi idag 35 procent kvinnor i våra bolags styrelser, och i Investors ledning är det 50/50. Men frågan är bredare än så. Vi har till exempel 16 olika nationaliteter representerade i våra styrelser”, säger Johan Forssell.

Just nu arbetar Investor med att ta fram tydliga hållbarhetsmål både för Investor som bolag och för portföljen som helhet. Diskussioner om målen förs i företagets ledningsgrupp och i bolagens styrelser. Johan Forssell vill dock inte säga ett exakt datum för när målen ska vara klara. 

”Det är viktigt att de här målen blir bra, att det blir rätt styrning och att vi kan följa upp det”, säger han. 

När Investor står inför en ny investering i ett bolag är hållbarhetsarbetet ett bra sätt att analysera grunden i företaget. 

”För mig är hållbarhet väldigt nära knutet till kulturen i bolaget. Om man har en stark och sund kultur arbetar man med att utveckla bolag på ett hållbart sätt. Det är väldigt svårt att ändra en företagskultur. Därför är att det en topprioritering för mig att det finns en stark kultur och ett bra hållbarhetsarbete när vi köper nya bolag”, säger Johan Forssell. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?