Investeringsrekord för svensk cleantech

Investeringarna i nordiska cleantechbolag ökade med hela 33 procent under pandemiåret 2020. Hela 800 miljoner euro landade hos de svenska uppstickarna Northvolt, Oatly och Renewcell.

Oatly och Northvolt, med vd Peter Carlsson, har fått in massor med pengar under 2020.
Oatly och Northvolt, med vd Peter Carlsson, har fått in massor med pengar under 2020.Foto:Most Photos/Petronelle Halvorsen

Pandemin satte inte stopp för investeringarna i den nordiska cleantechsektorn, som trots vårens ekonomiska oro ökade med 33 procent under 2020 till 1 836 miljoner euro. 

Drygt 70 procent av det investerade kapitalet gick till svenska bolag, framför allt batteriuppstickaren Northvolt, med vd Peter Carlsson, havredrycksbolaget Oatly och börsnykomlingen Renewcell. Totalt tog de tre bolagen in närmare 800 miljoner euro. Detta enligt en årssammanfattning från Cleantech Scandinavia.

Några av de snabbast växande sektorerna inom cleantech just nu är foodtech, med en uppsjö av bolag inriktade på nya proteinkällor, logistik och mobilitet samt delningsekonomi. Det menar Magnus Agerström, vd för Cleantech Scandinavia

”Vi ser fler konsumentnära bolag än tidigare. Men även elektrifiering och nya material är två heta sektorer”, säger han.

Ökningen med en tredjedel under 2020 är en rejäl avmattning jämfört med den 93-procentiga ökningen i investerat kapital under 2019. Antalet investeringar låg på 248 2020, en ökning med endast 3 procent jämfört med 2019.

 Enligt Magnus Agerström dämpade pandemin investeringsviljan under våren.

”Pandemin har definitivt påverkat tillgången på kapital. Hela första halvåret låg investeringarna lägre än normalt, men direkt efter sommaren började det ta fart igen”.

 


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?