Investerare ökar pressen på bolagen

Ägare och investerare har ökat trycket på företagens hållbarhetsarbete. Det visar en ny undersökning.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Strategi- och kommunikationsbyrån The New Division har för andra året i rad frågat svenska bolag om deras hållbarhetsarbete.

Undersökningen visar att det är påverkan från omvärlden som är den starkaste drivkraften i företagens hållbarhetsarbete. Cirka 95 procent av de svarande uppger att kundernas önskemål och samhällstrenden som går mot hållbar utveckling är det som främst styr deras arbete. 

En stor förändring från tidigare är dock att hela 90 procent av de svarande lyfter fram att krav från ägare eller investerare påverkar hållbarhetsarbetet. I fjol var den siffran 69 procent.

Samtidigt anger de svarande, varav många är hållbarhetsansvariga på företagen, att kapitalmarknaden inte går främst i ledet. Det är i stället politiska beslut och samhällsopinionen som driver transformationen mot ett hållbarare samhälle.

Näringslivet kommer bara på på tredje plats, och till och med barn och ungdomar är viktigare än kapitalmarknaden.

”Att så många svarande tror på unga som förändrande kraft är troligtvis en effekt av Greta Thunberg och det gångna årets Fridays for Future-rörelse”, står det i rapporten. 

Av drygt 1.400 svenska bolag som är ålagda att hållbarhetsrapportera har 198 besvarat enkäten. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?