ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Investerare ökar pressen på bolagen

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Ägare och investerare har ökat trycket på företagens hållbarhetsarbete. Det visar en ny undersökning.

Strategi- och kommunikationsbyrån The New Division har för andra året i rad frågat svenska bolag om deras hållbarhetsarbete.

Undersökningen visar att det är påverkan från omvärlden som är den starkaste drivkraften i företagens hållbarhetsarbete. Cirka 95 procent av de svarande uppger att kundernas önskemål och samhällstrenden som går mot hållbar utveckling är det som främst styr deras arbete. 

En stor förändring från tidigare är dock att hela 90 procent av de svarande lyfter fram att krav från ägare eller investerare påverkar hållbarhetsarbetet. I fjol var den siffran 69 procent.

Samtidigt anger de svarande, varav många är hållbarhetsansvariga på företagen, att kapitalmarknaden inte går främst i ledet. Det är i stället politiska beslut och samhällsopinionen som driver transformationen mot ett hållbarare samhälle.

Näringslivet kommer bara på på tredje plats, och till och med barn och ungdomar är viktigare än kapitalmarknaden.

”Att så många svarande tror på unga som förändrande kraft är troligtvis en effekt av Greta Thunberg och det gångna årets Fridays for Future-rörelse”, står det i rapporten. 

Av drygt 1.400 svenska bolag som är ålagda att hållbarhetsrapportera har 198 besvarat enkäten. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer