ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Offentliga affärer

Inköpen slår mot klimatet: ”Mycket som behöver förändras”

  • Jens Johansson är hållbarhetsexpert på Upphandlingsmyndigheten och anser att kommunerna måste förändra sitt sätt att arbeta. Kommunernas största klimatpåverkan från inköp kommer från området mark och byggnad där köp av bygg- och anläggningsentreprenader ingår. Foto: Hanna Franzén

Kommunerna och regionerna måste minska sin klimatpåverkan kopplad till inköp. Det hävdar Jens Johansson, hållbarhetsspecialist vid Upphandlingsmyndigheten.

”Det är mycket som behöver förändras”, säger han. 

Sveriges kommuners klimatpåverkan kopplad till inköp uppgick till över tolv miljoner ton koldioxidekvivalenter (CO2e), enligt Upphandlingsmyndighetens senaste siffror som gäller för 2016. För regionerna landade motsvarande påverkan på drygt sex miljoner ton CO2e.

”För att nå de klimatmål som har satts upp, vet vi att det är mycket som behöver förändras. Kommunerna och regionerna måste minska klimatpåverkan från sina inköp. Det finns många eldsjälar och goda exempel, men alla måste bidra och fler måste göra betydligt mer”, säger Jens Johansson, hållbarhetsspecialist vid Upphandlingsmyndighetens hållbarhetsenhet.

Kommunernas största klimatpåverkan från inköp, kom från kategorin mark och byggnad som bland annat innefattar köp av bygg- och anläggningsentreprenader. Denna inköpskategori stod ensam för närmare fyra miljoner ton CO2e. För regionerna var det istället köp av hela verksamheter och drift som hade störst klimatpåverkan.

”Det som tynger regionerna är att de är huvudmän för kollektivtrafiken. Den andra biten handlar om köp av drift av stora verksamheter, såsom sjukhus och vårdcentraler. När det gäller kommunernas bygg- och anläggningsentreprenader används där belastande material som betong, stål, asfalt och drivmedel”, säger Jens Johansson.

Samtidigt var dessa två ovan nämnda kategorier även störst sett till inköpskostnader.

”Om man tittar på klimatpåverkan per krona, kan andra inköpskategorier ligga högre. Med det sagt är det ändå den totala siffran CO2e som är intressant, för det är trots allt den absoluta mängden som påverkar klimatet i slutändan”, säger Jens Johansson. 

För att få ned klimatpåverkan kopplad till inköp finns det flera åtgärder att ta till.  Delvis ser Jens Johansson att standardiserade metoder som livscykelanalyser kan användas mer för att kartlägga produkters och tjänsters klimatpåverkan. Även att fasa ut fossila energislag är en insats som skulle ge effekt.

”En annan åtgärd är att arbeta med produkters avtryck under hela livscykler. Det är något som vi i Sverige inte har varit så bra på att använda i inköpsprocessen. Därtill bör omsättningshastigheten på varor och material minskas. Man behöver inte byta ut it-utrustning och möbler lika ofta som man gör i dag. Detta sistnämnda är relativt enkla åtgärder att genomföra som skulle spela roll för 1,5-gradersmålet”, säger Jens Johansson.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies