Susanne Arvidsson är docent vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet och den som utvecklar och genomför rankningen i samarbete med Dagens industri och Aktuell hållbarhet.
Enligt henne är all data nu insamlad inför rankningen, och en första analys visar på ett stort intresse från näringslivet. Nära två av tre bolag har svarat på enkäten, vilket är på samma nivå som i fjol.
”Det är väldigt positivt. Jag hade inte förväntat mig det med tanke på den ansträngda situation som många organisationer befinner sig i. Det visar att man prioriterar hållbarhet.”
Ett grundläggande motiv bakom rankningen är att pusha näringslivet till hållbarhetsarbete både internt på företagen och i den externa verksamheten.
”Vi vill att bolagen tar långa kliv framåt på den internationella arenan. Det stärker den egna konkurrenskraften och det stärker Sveriges konkurrenskraft”, säger Susanne Arvidsson.
Den del av datainsamlingen som omfattar covid-19 kommer inte att utgöra en del då bolagen ska rankas. Informationen om hur bolagen agerar under pandemin ger dock en bra förståelse för hur de tagit sig an krisen.
Coronan försatte näringslivet i en situation där företag plötsligt tvingades agera mer flexibelt än tidigare och reflektera över exempelvis resurseffektivitet.
”Om man inte får sitt material eller om personalen blir sjuk, då gäller det att ha förmågan till snabb omställning. Bolagen har fått öva upp agilitet under pandemin. Förhoppningsvis har man nu tränat upp vissa färdigheter som också gynnar dem i omställningen till mer hållbara företag.”
Vad för gott kan komma ur pandemin, tror du?
”Coronan kan ge kraft till svenskt näringsliv att visa på entreprenöriell innovation. Pandemin har tvingat fram ökad flexibilitet som förhoppningsvis kan skapa nya möjligheter. På samma sätt vill att man förhåller sig till hållbarhetsfrågan. Att den inte blir en pålaga utan att man inser att den är grunden för företagens överlevnad framöver.”
Än så länge finns dock mer att önska av bolagen, inte minst på riskområdet och vad gäller scenarioanalyser:
”Näringslivet är ännu bara i början av att ta till sig hur man bör arbeta med riskfrågan ur ett hållbarhetsperspektiv, det vet vi genom rankningen. Det är en löpande process och en stor utmaning. Men det kommer att efterfrågas i allt större utsträckning av den finansiella marknadens aktörer”, säger Susanne Arvidsson.
Är det något som kan påskyndas till följd av pandemin?
”Ja, jag tror det. Bolagen får nu träna på att planera i stor osäkerhet, även i det korta perspektivet. De kan lära sig var fallgroparna finns någonstans i denna process.”