ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Industrins utsläpp till avloppssystem har ökat

  • Industrins utsläpp via har avloppssystem ökat. Foto: Johan Nilsson/TT

De direkta utsläppen till vatten från Europas industrier minskar. Samtidigt har industrins utsläpp via avloppssystem ökat. 

Detta ställer ökade krav på ländernas vattenrening, enligt den europeiska miljömyndigheten EEA. 

Enligt en ny analys som EEA genomfört har större anläggningar en större andel direktutsläpp till vatten. Den största miljöpåverkan från direktutsläpp till vatten uppges komma från bland annat värmeverk och kemikalietillverkning. 

Kemikalieindustrin, pappersmassa-anläggningar och metallindustrin är även exempel på sektorer där fler punktinsatser bör göras för att komma till rätta med problematiken, enligt EEA.

Tidigare kartläggningar pekar på att medlemsländerna ser en begränsad risk för miljöpåverkan till följd av enskilda industrianläggningars utsläpp till vatten. Det indikerar att mindre industrianläggningar som inte omfattas av EU-lagstiftning utgör ett större hot mot vattenmiljön än de större anläggningar som regleras hårdare.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies