Delar av Indien hukar under en ovanligt tidig och brutal värmebölja med temperaturer som på sina håll gott och väl har passerat 45 grader. Skolor har stängt, gigantiska soptippar fattat eld och veteskördarna krymper sedan en sval vår plötsligt slagit om till obarmhärtig hetta. Grannen Pakistan har i sin tur uppmätt 47 grader i Sindhprovinsen.
Efterfrågan på el nådde en ny rekordnivå på 207 gigawatt 29 april och väntas stiga ytterligare de närmsta månaderna, enligt den indiska energimyndigheten. På vissa håll i Indien har efterfrågan på elektricitet ökat så pass mycket att det lett till brist på kol, som vanligtvis står för drygt 70 procent av landets elproduktion. Hundratals passagerartåg har ställts in för att ger plats åt mer godståg som kan transportera det kol som finns att tillgå. Samtidigt har timlånga strömavbrott satt käppar i hjulet för både industrin och landets ekonomiska återhämtning.
”Om elförsörjningen till industrin begränsas kan det fördröja återhämtningen i tillverkningssektorn med minst ett kvartal till”, säger Aditi Nayar, ekonom på ICRA Ltd, till Bloomberg.
Än är det för tidigt att slå fast exakt hur kopplingarna mellan extremhettan och klimatförändringarna ser ut, enligt FN:s meteorologiska organisation WMO, som dock konstaterar att läget överensstämmer med vad som väntas i ett förändrat klimat.
Värmeböljor och värmestress kommer att bli mer intensiva och frekventa i Sydasien det här århundradet, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Den pågående värmeböljan saknar motstycke i Indien, enligt Chandni Singh, forskare vid Indian Institute for Human Settlements och en av IPCC:s huvudförfattare.
”Vi har noterat en förändring i intensitet, startdatum och varaktighet. Det är vad klimatexperter har förutspått och det kommer att få omfattande effekter för hälsan”, säger hon till CNN.
”Man kan inte anpassa sig hur mycket som helst. Den här värmeböljan testar gränserna för människans överlevnadsförmåga.”