1515
Annons

Indisk extremvärme orsakar energikris

Soptippar självantänder, asfalten bränner och miljoner människor lever farligt när termometern närmar sig 50 grader i Indien och Pakistan. Viljan att kyla sig har samtidigt satt stor press på elnätet, med timlånga strömavbrott - och kolbrist - som följd.

Människor trängs på Juhustranden i Mumbai under värmeböljan.
Människor trängs på Juhustranden i Mumbai under värmeböljan.Foto:Rafiq Maqbool/AP/TT
En cyklist tar sig fram genom tjock rök som bildats från en brinnande soptipp i New Delhi.
En cyklist tar sig fram genom tjock rök som bildats från en brinnande soptipp i New Delhi.Foto:Manish Swarup/AP/TT

Delar av Indien hukar under en ovanligt tidig och brutal värmebölja med temperaturer som på sina håll gott och väl har passerat 45 grader. Skolor har stängt, gigantiska soptippar fattat eld och veteskördarna krymper sedan en sval vår plötsligt slagit om till obarmhärtig hetta. Grannen Pakistan har i sin tur uppmätt 47 grader i Sindhprovinsen.

Efterfrågan på el nådde en ny rekordnivå på 207 gigawatt 29 april och väntas stiga ytterligare de närmsta månaderna, enligt den indiska energimyndigheten. På vissa håll i Indien har efterfrågan på elektricitet ökat så pass mycket att det lett till brist på kol, som vanligtvis står för drygt 70 procent av landets elproduktion. Hundratals passagerartåg har ställts in för att ger plats åt mer godståg som kan transportera det kol som finns att tillgå. Samtidigt har timlånga strömavbrott satt käppar i hjulet för både industrin och landets ekonomiska återhämtning.

”Om elförsörjningen till industrin begränsas kan det fördröja återhämtningen i tillverkningssektorn med minst ett kvartal till”, säger Aditi Nayar, ekonom på ICRA Ltd, till Bloomberg.

Än är det för tidigt att slå fast exakt hur kopplingarna mellan extremhettan och klimatförändringarna ser ut, enligt FN:s meteorologiska organisation WMO, som dock konstaterar att läget överensstämmer med vad som väntas i ett förändrat klimat. 

Värmeböljor och värmestress kommer att bli mer intensiva och frekventa i Sydasien det här århundradet, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Den pågående värmeböljan saknar motstycke i Indien, enligt Chandni Singh, forskare vid Indian Institute for Human Settlements och en av IPCC:s huvudförfattare.

”Vi har noterat en förändring i intensitet, startdatum och varaktighet. Det är vad klimatexperter har förutspått och det kommer att få omfattande effekter för hälsan”, säger hon till CNN.

”Man kan inte anpassa sig hur mycket som helst. Den här värmeböljan testar gränserna för människans överlevnadsförmåga.”


Toyotabackad start up gör vodka av koldioxid

Nu kan du bli full och samtidigt göra nytta för klimatet. Amerikanska Air Company säljer vodka som görs på infångade koldioxid – och det är inte den enda produkten som kan tillverkas med industriutsläpp. Bolaget producerar även parfym och desinfektionsmedel, rapporterar CNBC.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Jesper Frisk

Air Company, som backas av Toyota Ventures, använder infångade växthusgaser från industrin till att producera en rad nya klimatsmarta alkoholbaserade produkter. Air Vodka, som bolaget lanserat, görs på enbart koldioxid och vatten.

”Vi arbetar med partners som fångar in koldioxiden innan den släpps ut i atmosfären. Vi använder det sedan i vår process för att framställa alkohol”, säger Gregory Constantine, vd och medgrundare för Air Company, till CNBC.

Genom att frigöra en del väte från vattenmolekyler går det att tillsammans med koldioxiden konvertera fram etanol. Bolaget kombinerar sedan det med vatten för att få fram en form av vodka. Att destillera alkohol på det konventionella sättet innebär både utsläpp och mer förbrukning av vatten.

”Det är uppenbarligen mycket bättre för planeten att vi reducerar koldioxidutsläppen för varje flaska vi tar fram”, säger Gregory Constantine. 

Vodkan är något av en lyxprodukt som säljs för ungefär 650 kronor per flaska. Bolaget producerar även en parfym som kallas för ”Air Eau de Parfum” samt desinfektionsmedel. Men flera nya produkter är på väg. Bolaget är i färd med att öppna en tredje produktionsanläggning och när den slår upp sina dörrar kommer det att finnas nya möjligheter, enligt Gregory Constantine.

”Vodkan är egentligen bara en väg som tar oss mot en massa andra produkter och något som visar potentialen för vår teknologis industriella applikation”, säger han. 

Infångad koldioxid kan bland annat användas till att producera glasögon, sköljmedel och flygbränsle. Air Company har tagit in över 400 miljoner kronor hittills. Förutom Toyota backas bolaget av JetBlue Technology Ventures, Parley for the Oceans och Carbon Direct Capital Management.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?