Impactinvesteringar når rekordnivåer: ”Tech är en central del”

Nya investeringar i företag med så kallad impact-teknologi har ökat till rekordnivåer i Nordamerika och Europa och nådde i fjol över 10 miljarder dollar. 

”Impact-investeringar är verkligen på frammarsch”, säger Carl Wessberg, partner på GP Bullhound.

Carl Wessberg, partner på GP Bullhound.
Carl Wessberg, partner på GP Bullhound.Foto:Pressbild

”Vi står vid randen av den största omfördelningen av kapital i modern historia”, heter det i investmentbanken GP Bullhounds färska rapport med fokus på så kallade impact-investeringar och framväxten av hållbar teknologi. 

Fortfarande utgör andelen impact-investeringar dock mindre än 1 procent av det totala förvaltade kapitalet globalt, men den andelen kommer att växa snabbt, enligt rapporten.

Det finns ingen vedertagen definition av vad som räknas som en impact-investering, men Carl Wessberg, som är partner på GP Bullhound, förklarar att det kan beskrivas som en del av ESG-begreppet, som handlar om miljömässig och social hållbarhet och företagsstyrning.

”Enkelt uttryckt kan man säga att impact är att göra en positiv påverkan, istället för att bara undvika att göra det värre”, säger han.

”Det är inte något nytt egentligen, ansvarsfulla investeringar är ett koncept som har funnits sedan 50-talet. Det här är en vidareutveckling av det.”

Den tekniska utvecklingen kommer att ha en positiv effekt på flertalet hållbarhetsfaktorer, men har också en potential att öka BNP enligt GP Bullhounds rapport, baserat på siffror från McKinseys ”Tech for good”-rapport.

Vad har techbolagen för roll i hållbarhetsarbetet?

”Det kommer bli viktigare för börsnoterade bolag att arbeta och kommunicera tydligt kring hur de förbättrar sina affärsmodeller. Tech generellt sett leder innovation och kan ju faktiskt driva förändringar i beteenden och på ännu större skala, och det kommer att krävas. På så sätt blir tech en central del i ekvationen.”

Är det lönsamt med impact-investeringar?

”Det är lönsamt. Det tycker jag att vi har kunnat visa i den här rapporten. Vi ser att det finns ett värderingspremium hos bolag som klarar positiv impact. Tittar vi på fonder som investerar i ESG eller har ESG-krav på sig, så är det 37-40 procent av totalt förvaltat kapital. Vår övertygelse är att det kommer finnas ekonomiskt och finansiellt försvarbara anledningar att investera hållbart, i termer av högre värderingar och mer långsiktiga modeller.”

Finansieringen av företag inom impact ökade med 51 procent under 2020, och den genomsnittliga storleken på finansieringsrundorna ökade med 80 procent.

”Vi tror absolut att det här kommer fortsätta”, avslutar Carl Wessberg.

 


Innehåll från HörmannAnnons

Hörmann sätter säkerheten först

Vd Richard Thomsen tror på en uppsving av portabla fordonshinder som Oktablock framöver.
Vd Richard Thomsen tror på en uppsving av portabla fordonshinder som Oktablock framöver.

För Hörmann-gruppen har kvalitet, hållbarhet och säkerhet varit ledorden i decennier vid tillverkning av villa- och industriportar. Nu tar företaget nästa steg i produktutvecklingen och presenterar säkerhetsklassade, moderna pollare. 

Som ledande leverantör på marknaden för portar, dörrar och drivenheter är det ingen slump att Hörmann ligger i framkant gällande innovativa produkter och lösningar. Merparten av företagets försäljning är villa- och industriportar, där portar för logistikcenter har fått ett ordentligt uppsving i och med pandemin. 

– Efterfrågan kring våra produkter ökar i och med att e-handeln växer och har vuxit frekvent under pandemin. Det byggs allt fler logistikcenter och efterfrågan av våra produkter för det ändamålet ökar, säger Richard Thomsen, vd på Hörmann. 

Uppdämt behov av pollare

Nu utvecklar Hörmann produktkatalogen genom det senaste tillskottet pollare – det moderna fordonshindret med många användningsmöjligheter. Hörmanns pollare gör det möjligt med en flexibel och samtidigt tillförlitlig reglering av infart och genomfart. 

– Pollare är en marknad som har ett uppdämt behov, inte minst sett för att kunna skydda mot terrordåd. De fungerar också utmärkt om man vill spärra av vissa delar av vägar och vid specifika tider genom automatiska pollare, säger Richard Thomsen.  

Ett säkrare alternativ

Hörmanns fordonshinder utmärker sig genom en kompakt och flexibel montering och kan, beroende på modell, i nödfall köras upp på bara 1,5 sekunder. Richard Thomsen förklarar att pollarna är fastgjutna med betong och är betydligt säkrare än betongsuggor. 

– En betongsugga kan man flytta på med ett fordon, men det går inte med en säkerhetsklassad pollare. Våra produkter är trygga och säkra. 

Oktablock för säkra evenemang

Hörmann erbjuder dessutom portabla fordonshinder, så kallade Oktablock, där produktens användningsområde är till för bland annat tillfälliga avspärrningar för fordonstrafik. Dessa kräver inget markarbete utan placeras på befintlig hårdgjord markyta. Oktablock klarar kraschtester som PAS68 och är ett säkrare alternativ till betongsuggor och stängsel. 

– De är till exempel estetiskt snyggare och mer flexibla eftersom man fortsatt kan ha gång- och cykeltrafik genom avspärrningar, men framförallt ökar säkerheten med Oktablock. Vi har fått fint genomslag med men tyvärr bromsar pandemin oss. I och med att det inte är några tillställningar är det heller inget folk i rörelse. Men, vi tror på sikt att våra produkter kommer att få ett uppsving och göra skillnad säkerhetsmässigt, säger Richard Thomsen. 

Läs mer om Hörmanns pollare här

Om Hörmann:

Hörmann Svenska AB grundades 1997 och är en del av Hörmann KG, en av Europas största leverantör och tillverkare av portar, portmotorer och dörrar. I dag är det cirka 140 anställda på företaget som är en av Sveriges ledande leverantörer av portlösningar till villa och industri. Huvudkontor och lager ligger placerat i logistiknavet Örebro.

Läs mer om Hörmann här

Mer från Hörmann

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hörmann och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?