ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Ikeas klimatavtryck minskar – trots tillväxt

  • Foto: Jessica Gow/TT

Trots att Ikeas försäljning ökade förra året minskar samtidigt det totala klimatavtrycket från möbeljättens verksamhet och produkter. 

Förklaringen finns framför allt på energisidan, medan mycket fortfarande är kvar att göra när det gäller förnyelsebara material.

Under förra verksamhetsåret minskade det totala klimatavtrycket av Ikeas produkter och verksamhet med 4,3 procent – trots att försäljningen under samma period ökade med 6,5 procent. Det visar Ikeas hållbarhetsrapport som släpps i dag.

”Det är ett trendbrott, även om vi är ödmjuka eftersom vi ser att de största förflyttningarna gäller materialfrågor och de tar längre tid”, säger Lena Pripp Kovac, hållbarhetschef på Inter Ikea Group som äger varumärket Ikea, utvecklar produktsortimentet och delar ut franchiserättigheter till företag som driver Ikea-varuhus.

Förklaringen till att klimatavtrycket minskar ligger främst på energisidan, både i produktionen och i hur själva produkterna är konstruerade.

”Vi har investerat i förnyelsebar energi och det är den stora förflyttningen i produktionen. Sedan har också produkter som ljuskällor och vitvaror blivit mer energieffektiva vid användning.”

Hållbarhetsrapporten omfattar klimatavtrycket under produkternas hela livscykel, det vill säga från Ikeas produktion och materialanvändning till försäljningsverksamheten i varuhus och butiker, men alltså även effekten av när kunderna använder sakerna de köpt.

När det gäller materialval och produktion är arbetet redan igång, men där tar det längre tid innan nya material kommer in i produkterna och därmed får genomslag på det totala klimatavtrycket.

”Materialsidan är det som kommer att ha den största effekten, men det är också det som tar längst tid. Vi ska hitta rätt material och skala upp de lösningar, men vi har en plan för varje material. Det är inte något som händer inom ett eller två år, utan under de nästkommande tio åren”, säger Lena Pripp Kovac.

Samtidigt är tillgången på återvunnet material begränsad och försvårar omställningen.

”Det är svårt att hitta den mängd återvunnet material som vi skulle behöva för att kunna bygga ett cirkulärt samhälle. Det behövs nya tekniker och en ny infrastruktur för detta och det är en av de saker som går för långsamt. Där behöver vi jobba tillsammans med myndigheter så det finns rätt typ av lagstiftning, med universitet för att testa nya material och med aktörer inom återvinningsindustrin för att hitta nya sätt att samla in och tvätta material. Så det är många delar som ska på plats.”

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer