ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Ikea toppar Svensk Hållbarhetsranking

  • Foto: Christina Mendenhall

Svenskarna placerar Ikea på första plats, Volvo Lastvagnar på andra och Coop på tredje plats i Svensk Hållbarhetsranking. 

Toppbetyget för Ikea bygger på svar från 10.000 respondenter som har fått ranka och värdera Sveriges 100 största varumärken, utifrån kategorierna samhällsansvar, miljö/klimat, långsiktighet och öppenhet. Studien leds av Tony Apéria, ekonomie doktor på Stockholms universitet.

"Ikea är i särklass studiens starkaste varumärke och får höga noteringar på bland annat samhällsansvar och långsiktighet", säger Tony Apéria till Aktuell Hållbarhet.

Efter Ikea och Volvo Lastvagnar följer fyra företag med ett hållbarhetsindex på 70: Coop, Scania, Länsförsäkringar och Nordic Choice Hotels. Det är dock Coop som med ytterst små marginaler tar tredjeplatsen i årets ranking.

Det är Coops starkaste resultat någonsin i de studier av anseende och hållbarhet som Tony Apéria genomfört åren 2004-2018. Det är också det första tillfälle där Coop får högre betyg än Ica.

En trend i årets studie är att varumärken inom detaljhandeln är på nedgång, medan Ikea står stabilt kvar på första plats. Den nedgången kan bland annat illustreras av att varumärken som Zara, Mediamarkt och H&M finns i botten på listan, på platserna 99, 95 och 94. 

Köttbaserad snabbmat värderas också lågt ur ett hållbarhetsperspektiv, då både McDonald’s och Burger King finns i botten på listan.

"Max däremot, med ett tydligt hållbarhetsbudskap och en satsning på vegetariska burgare hamnar på den övre halvan av listan", säger Tony Apéria.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies