Annons

Ikea slopar plastförpackningar

Bort med plasten – senast 2028 ska Ikeas produkter förpackas i annat än material tillverkat av fossila råvaror.

IKEA slopar plasten till 2028.
IKEA slopar plasten till 2028.Foto:Janerik Henriksson/TT

Ikea gör varje år av med 55 000 ton plast för sina förpackningar – men om sex år ska så gott som all förpackningsplast vara väck. Möbeljätten fasar ut plasten, berättar Maja Kjellberg som är ledare för förpackningsutveckling på Ikea.

”90 procent av vårt förpackningsmaterial är redan i papper, men nu vill vi få bort de sista procenten plast också”, säger hon.

I vissa matförpackningar kommer dock plasten att finnas kvar även efter 2028, eftersom livsmedelssäkerheten kräver det i många länder, enligt Kjellberg.

Men alla andra plastförpackningar ska ersättas, framför allt av pappersemballage men även nya förpackningsmaterial och metoder uppges vara intressanta.

”Vi vill minska vårt fossilberoende och vår påverkan på nedskräpningen. Om man inte gör sig av med plast på rätt sätt kan den skada djur, natur och hav”, säger Kjellberg.

Ikea har dock inte någon siffra över hur stor klimatpåverkan deras plast- respektive pappersförpackningar har.

Ikea använder 850 000 ton papper i sina förpackningar per år. Papper anses mer värt ur återvinningssynpunkt, enligt Kjellberg.

”Vi vet att papper återvinns mer än plast runtom i världen.”

Ikea hänvisar till siffror från OECD som säger att papper återvinns till 50 procent medan bara mellan 14 och 18 procent av plastförpackningarna kommer till återvinningen.

Alla Ikeas förpackning byts inte ut på en gång utan utfasningen kommer att ske i vågor.

”Vi börjar med nyheterna, nya produkter ska ha plastfria förpackningar till 2025. Sedan går vi vidare till vårt befintliga sortiment.”

Plastjakten som Ikea nu vill berätta om omfattar dock bara förpackningarna. Men frågan är om plastfria emballage gör att att vi kan fortsätta att konsumera som hittills.

”Det är en jättestor fråga. Vi på Ikea satsar på produktutveckling för att sakerna ska hålla så att man inte behöver köpa nytt. Men jag är inte någon talesperson för våra produkter, det här gäller förpackningarna”, säger Maja Kjellberg.

Innehåll från InfrontAnnons

Goda investeringsråd visar sig viktigare än någonsin

Det har länge funnits en debatt bland investerare om de relativa fördelarna med passiva kontra aktiva investeringar. Båda har sin plats. Passiva fonder tenderar att ge högre avkastning på uppåtgående och mindre volatila marknader, medan aktiva fondförvaltare i allmänhet kan uppnå bättre resultat på svagare marknader och där volatiliteten är högre.

Det är därför kanske inte förvånande att många passiva investerare under de senaste årens hausse på aktiemarknaden, när volatiliteten var låg och avkastningen på indexföljande fonder var hög, kunde slå sina aktiva motsvarigheter. 

Nu har dock marknadsförhållandena förändrats. Osäkerheten till följd av den ryska invasionen av Ukraina, särskilt kring energiförsörjningen i Europa, har tillsammans med konsekvenserna av den senaste covidpandemin lett till en ökad risk för en global recession. Centralbanker runt om i världen har höjt räntorna i ett försök att stävja den skenande inflationen. Makroekonomiska faktorer som dessa har lett till svagare aktie- och obligationsmarknader, vilket har resulterat i en betydande ökning av volatiliteten i alla tillgångsklasser. Många investerare, särskilt passiva investerare som inte är vana vid sådana volatila marknader, kämpar nu för att klara av det.

De nuvarande volatilitetsnivåerna, särskilt på aktiemarknaderna, är dock inte nya. Om man tittar på S&P 500-indexet är den senaste tidens höga marknadsvolatilitet faktiskt i linje med det historiska genomsnittet för de senaste 90 åren - det var den låga volatiliteten under senare år som var undantaget snarare än regeln. Så vad innebär detta för passiva investerare?

Nya tidens investeringar

Zlatko Vucetic, vd på Infront, menar att dagarna med enkla investeringar är över. 

– Investerare kan inte längre bara hoppa på indextåget, luta sig tillbaka och vänta på kursvinster. Nu när vi återigen upplever normala - det vill säga volatila - marknader, kommer många investerare att behöva anpassa sig och inta en mer aktiv hållning om de ska kunna undvika det värsta av nedgången och njuta av positiv avkastning, fortsätter han.

Att övergå från en passiv strategi till en mer aktiv strategi kräver förvisso en viss anpassning. För att kunna fatta lägliga och välinformerade investerings- och handelsbeslut är aktiva investeringsförvaltare i högre grad beroende av teknik. Snabba, tillförlitliga och intuitiva verktygslådor som kan sammanföra marknadsdata, portföljdata, nyheter och analyser från en mängd olika källor, till exempel. Eftersom det är viktigt att kunna agera när som helst och var som helst när man investerar aktivt på instabila marknader, behöver investerare dessutom ha tillgång till denna information på vilken enhet som helst, oavsett om det rör sig om en smartphone, surfplatta eller dator.

Det är här som Infront kan hjälpa till. 

– När finansmarknaderna är volatila är det viktigare än någonsin att ha rätt systemstöd. Professionella investerare behöver snabb och enkel tillgång till viktiga marknadsdata för att kunna fatta smarta investeringsbeslut. Infront levererar detta genom att tillhandahålla realtidsdata och analyser av hög kvalitet, så att investerare kan investera med framförhållning och skydda sitt kapital, avslutar Zlatko.

Läs mer här 

 

Mer från Infront

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera