1515
Annons

Ikea öppnar second hand-butik

I höst öppnar Ikea sin första second hand-butik. ”Att bli ett cirkulärt bolag är Ikeas största omställning någonsin”, säger bolagets svenska hållbarhetschef Jonas Carlehed.

Jonas Carlehed, hållbarhetschef, IKEA Sverige och Sofia Bystedt, Centrumledare på Retuna.
Jonas Carlehed, hållbarhetschef, IKEA Sverige och Sofia Bystedt, Centrumledare på Retuna.Foto:Ikea/Henrik Mill, Ikea/Henrik Mill, Ikea/Henrik Mill

Ikea tar nästa steg i sin satsning på cirkulära affärsmodeller. Under hösten öppnar möbeljätten en second hand-butik på återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna.

Här ska begagnade möbler och heminredning från Ikea repareras och få ett nytt liv. 

”Att reparera och sälja vidare begagnade Ikea-möbler är helt nytt för oss. Vi har valt att begränsa utbudet i ett första skede till bland annat stolar, matbord och husgeråd. Även bokhyllor kommer att säljas”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Retuna i Eskilstuna har blivit ett centrum för återbruk. Gallerian ligger på den lokala återvinningsstationen, där man även samlar in de föremål som säljs. Två anställda från Ikea kommer att ta hand om de av Eskilstunaborna inlämnade Ikea-möblerna, bedöma dem och göra dem redo för försäljning. Utöver det kommer ett antal personer arbeta med att reparera och rengöra dem.

Läs mer: Succé för svenska återbruksgallerian i Eskilstuna 

Försöket pågår i sex månader och Jonas Carlehed hoppas att man ska kunna lära sig mycket om kundbeteende då det kommer till begagnathandel och att återanvända Ikeaprodukter.

Vilken typ av begagnade Ikea-produkter kommer ni sälja?

”Det är blandat från alla årtionden, men när Eskilstunaborna väljer att donera är det inte i första hand de Ikea-designklassiker som säljs dyrt på auktionssajter. Det kommer handla om produkter man inte längre har behov av eller plats för hemma”, säger Jonas Carlehed.

Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige och Sofia Bystedt, Centrumledare på Retuna.
Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige och Sofia Bystedt, Centrumledare på Retuna.Foto:Ikea/Henrik Mill

Redan 2017 aviserade Ikea att man år 2030 ska ha ställt om hela sin affär till cirkulär ekonomi. Målet innehåller fyra åtaganden: alla produkter ska designas för att kunna återbrukas eller återvinnas, man ska enbart använda förnybart eller återvunnet material i produktionen, Ikea ska stötta kunderna i att förlänga livet på sina produkter och dessutom att driva på utvecklingen inom den cirkularitet.

Ikea Sverige skalar samtidigt upp sitt test med att hyra ut möbler till företagskunder som påbörjades under 2019.

Valet 2022

Helldén varnar för ny regering – ”skruva tillbaka klockan 20 år”

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) blev Stockholms kanske mest kända kommunpolitiker för sina satsningar på gågator och cykelbanor. Nu tar han sin gröna agenda till riksdagen, som ny ledamot i Trafikutskottet.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) blir ny trafikpolitisk talesperson för sitt parti i riksdagen.
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) blir ny trafikpolitisk talesperson för sitt parti i riksdagen.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera