1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ikea investerar 50 nya miljarder på klimatet

Arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser går för långsamt, anser Ikea Foundation. Därför donerar stiftelsen tio miljarder kronor till satsningar som ska göra det mer kommersiellt lönsamt för företag och finanssektorn att ställa om för att nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Samtidigt investerar Ikeas varuhusdel 40 miljarder i förnyelsebar energi.

Foto:Jessica Gow/TT

Löftet om 40 miljarder kronor till förnyelsebar energi följer på tidigare investeringar på 25 miljarder kronor och ska finansiera utbyggnad av sol- och vindkraft.

Målet med satsningen är att Ingka Group, som driver majoriteten av världens Ikea-varuhus och shoppingcenter, på sikt ska bli självförsörjande på grön energi.

”Vi växer, så vi behöver mer grön el och de här pengarna ska hjälpa oss med den fortsatta tillväxten”, säger Ingka Groups hållbarhetschef Pia Heidenmark Cook.

Redan 2025 ska all el som Ingka använder vara grön, mot 66 procent som är dagsnoteringen. Det handlar om en rad olika investeringar, allt från att sätta solpaneler på varuhusens tak till att bygga sol- och vindkraftsparker.

Redan idag producerar Ingka Group dock mer grön energi än varuhuskedjan själv använder, närmare bestämt 132 procent – men på grund av hur energisystemen är uppbyggda och reglerade i olika länder går det inte att använda allt i den egna verksamheten.

”Det beror på hur systemen ser ut. Producerar vi grön el i USA kan vi inte få över den till Europa. Sedan har vi inte gjort så mycket i Ryssland, Kina, Australien och Indien eftersom det är svårare länder. Men förra veckan annonserade vi får första investering i Ryssland, där vi börjat titta på hur vi kan koppla ihop det så att våra ryska varuhus och shoppingcenter blir försörjda”, säger Pia Heidenmark Cook.

Även om 40 miljarder kronor är en stor summa är det långt ifrån vad som krävs för att nå Parisavtalets mål om att begränsa jordens temperaturhöjning. Därför kommer den närstående stiftelsen Ikea Foundation, som får del av vinsterna från Ingka Group, att donera totalt tio miljarder kronor till olika insatser för att minska utsläppen av växthusgaser.

”Tid betyder allt just nu och ett ton sparade utsläpp i dag betyder mer än ett ton om tre eller fem år. Men det går lite sakta eftersom tillgången på kapital inte är vad den borde vara inom det här området”, säger Ikea Foundations vd Per Heggenes till HD och Sydsvenskan.

Han förklarar att en stor utmaning idag är att kommersiella aktörer som företag och finansiella investerare ofta har svårt att tillräckligt snabbt räkna hem de satsningar som behöver göras på klimatområdet. Då är risken att de avstår eller väljer en långsammare takt.

Därför planerar Ikea Foundation att donera pengar till projekt som snabbare skapar förutsättningar för företag och investerare att nå lönsamhet i sina satsningar. Förhoppningen är att det ska göra det mer attraktivt att satsa på klimatet.

”Målsättningen är att vi ska kunna använda de här miljarderna för att skapa en hävstång med mycket mera pengar från andra källor, genom att vi går före och visar vägen men får andra med oss. På det sättet mångdubblar vi investeringen, om vi kan få de internationella finansorganisationerna att gå in och accelerera utbyggnaden av förnyelsebar energi”, säger han.

Rent konkret kan det handla om att bygga lokal elnät i områden söder om Sahara som i dag inte alls har elektricitet eller att byta ut dieselgeneratorer mot alternativ som drivs med förnyelsebar energi. Det långsiktiga målet för Ikea Foundation är att genom att bromsa klimatförändringarna även skapa bättre förutsättningar för utbildning, egen försörjning och förbättrad hälsa.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera