1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ikea investerar 50 nya miljarder på klimatet

Arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser går för långsamt, anser Ikea Foundation. Därför donerar stiftelsen tio miljarder kronor till satsningar som ska göra det mer kommersiellt lönsamt för företag och finanssektorn att ställa om för att nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Samtidigt investerar Ikeas varuhusdel 40 miljarder i förnyelsebar energi.

Foto:Jessica Gow/TT

Löftet om 40 miljarder kronor till förnyelsebar energi följer på tidigare investeringar på 25 miljarder kronor och ska finansiera utbyggnad av sol- och vindkraft.

Målet med satsningen är att Ingka Group, som driver majoriteten av världens Ikea-varuhus och shoppingcenter, på sikt ska bli självförsörjande på grön energi.

”Vi växer, så vi behöver mer grön el och de här pengarna ska hjälpa oss med den fortsatta tillväxten”, säger Ingka Groups hållbarhetschef Pia Heidenmark Cook.

Redan 2025 ska all el som Ingka använder vara grön, mot 66 procent som är dagsnoteringen. Det handlar om en rad olika investeringar, allt från att sätta solpaneler på varuhusens tak till att bygga sol- och vindkraftsparker.

Redan idag producerar Ingka Group dock mer grön energi än varuhuskedjan själv använder, närmare bestämt 132 procent – men på grund av hur energisystemen är uppbyggda och reglerade i olika länder går det inte att använda allt i den egna verksamheten.

”Det beror på hur systemen ser ut. Producerar vi grön el i USA kan vi inte få över den till Europa. Sedan har vi inte gjort så mycket i Ryssland, Kina, Australien och Indien eftersom det är svårare länder. Men förra veckan annonserade vi får första investering i Ryssland, där vi börjat titta på hur vi kan koppla ihop det så att våra ryska varuhus och shoppingcenter blir försörjda”, säger Pia Heidenmark Cook.

Även om 40 miljarder kronor är en stor summa är det långt ifrån vad som krävs för att nå Parisavtalets mål om att begränsa jordens temperaturhöjning. Därför kommer den närstående stiftelsen Ikea Foundation, som får del av vinsterna från Ingka Group, att donera totalt tio miljarder kronor till olika insatser för att minska utsläppen av växthusgaser.

”Tid betyder allt just nu och ett ton sparade utsläpp i dag betyder mer än ett ton om tre eller fem år. Men det går lite sakta eftersom tillgången på kapital inte är vad den borde vara inom det här området”, säger Ikea Foundations vd Per Heggenes till HD och Sydsvenskan.

Han förklarar att en stor utmaning idag är att kommersiella aktörer som företag och finansiella investerare ofta har svårt att tillräckligt snabbt räkna hem de satsningar som behöver göras på klimatområdet. Då är risken att de avstår eller väljer en långsammare takt.

Därför planerar Ikea Foundation att donera pengar till projekt som snabbare skapar förutsättningar för företag och investerare att nå lönsamhet i sina satsningar. Förhoppningen är att det ska göra det mer attraktivt att satsa på klimatet.

”Målsättningen är att vi ska kunna använda de här miljarderna för att skapa en hävstång med mycket mera pengar från andra källor, genom att vi går före och visar vägen men får andra med oss. På det sättet mångdubblar vi investeringen, om vi kan få de internationella finansorganisationerna att gå in och accelerera utbyggnaden av förnyelsebar energi”, säger han.

Rent konkret kan det handla om att bygga lokal elnät i områden söder om Sahara som i dag inte alls har elektricitet eller att byta ut dieselgeneratorer mot alternativ som drivs med förnyelsebar energi. Det långsiktiga målet för Ikea Foundation är att genom att bromsa klimatförändringarna även skapa bättre förutsättningar för utbildning, egen försörjning och förbättrad hälsa.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?