ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

IEA: Dags att satsa på vätgas

  • Foto: Jesper Frisk

Nu är tiden rätt för att göra vätgas till en nyckelkomponent i en ren, säker och kostnadseffektiv energiframtid. Det menar den internationella energiorganisationen IEA, som i en ny rapport skriver att stödet för vätgas från politiker och näringsliv aldrig har varit större än nu. 

Därför är det enligt IEA läge för att skala upp tekniklösningar och minska kostnaderna för att ge vätgas ett brett genomslag.

Förutom att ersätta fossila bränslen vid transporter finns det en stor potential för vätgas att minska utsläppen inom exempelvis kemikaliebranschen och stålindustrin. Dessutom kan vätgas omvandlas till el för exempelvis bostäder och tung industri.

Ytterligare en fördel med vätgas är enligt IEA att det kan användas för att dra större nytta av förnybara energikällor som vindkraft och solceller, då vätgas kan användas för att lagra energi som inte efterfrågas i samma stund som den genereras.

Dagens situation gör att vätgas nu har en möjlighet att få ett genomslag, till skillnad från tidigare misslyckade försök. Det finns enligt IEA samtidigt flera utmaningar, exempelvis är vätgas från fossilfria källor fortfarande ganska dyrt och utvecklingen av infrastruktur för vätgas har fortfarande inte kommit så långt.

Läs IEA:s rapport om vätgas.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer