Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Icas kött får nya plastförpackningar

Genom att byta ut över 200 förpackningar för sitt färska kött från jungfrulig till återvunnen plast når Ica mål som satts upp inom initiativet Fossilfritt Sverige tidigare än företaget trodde var möjligt.

Foto:Hasse Holmberg / TT

Satsningen innebär enligt dagligvarukedjan att plastförbrukningen minskas med 60 ton årligen genom mindre förpackningar på köttet samtidigt som 250 ton återvunnen plast ersätter jungfrulig plast i förpackningarna.

Enligt den plaststrategi som Ica antog i slutet av 2018 ska dagligvarukedjan ta bort engångsartiklar i plast efter 2020. Alla förpackningar till Icas egna produkter ska vara återvinningsbara eller gå att återanvända efter 2022. Till 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material.

”Inte förrän man sätter visionära mål blir det fart på innovationer och det öppnas nya möjligheter med leverantörer. Nu har vi med denna förpackning nått inte bara målet till 2022 utan även målet till 2030”, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica, till Aktuell Hållbarhet.

Den återvunna plasten i förpackningen kommer från industrispill och består av en ny sorts laminatförpackning med bara en typ av plast i sig, vilket gör att den kan materialåtervinnas i den nya återvinningsanläggningen som invigts i Motala. Materialet är r-PET, alltså retur-PET, som enligt Ica har en hög kvalitet.

Dagen efter att Ica meddelat utbytet av förpackningarna som sägs spara 60 ton plast årligen meddelar Coop att de tar bort plastfönstret i sina brödförpackningar, något som uppges spara 30 ton plast.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?