ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Icas kött får nya plastförpackningar

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

Genom att byta ut över 200 förpackningar för sitt färska kött från jungfrulig till återvunnen plast når Ica mål som satts upp inom initiativet Fossilfritt Sverige tidigare än företaget trodde var möjligt.

Satsningen innebär enligt dagligvarukedjan att plastförbrukningen minskas med 60 ton årligen genom mindre förpackningar på köttet samtidigt som 250 ton återvunnen plast ersätter jungfrulig plast i förpackningarna.

Enligt den plaststrategi som Ica antog i slutet av 2018 ska dagligvarukedjan ta bort engångsartiklar i plast efter 2020. Alla förpackningar till Icas egna produkter ska vara återvinningsbara eller gå att återanvända efter 2022. Till 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material.

”Inte förrän man sätter visionära mål blir det fart på innovationer och det öppnas nya möjligheter med leverantörer. Nu har vi med denna förpackning nått inte bara målet till 2022 utan även målet till 2030”, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica, till Aktuell Hållbarhet.

Den återvunna plasten i förpackningen kommer från industrispill och består av en ny sorts laminatförpackning med bara en typ av plast i sig, vilket gör att den kan materialåtervinnas i den nya återvinningsanläggningen som invigts i Motala. Materialet är r-PET, alltså retur-PET, som enligt Ica har en hög kvalitet.

Dagen efter att Ica meddelat utbytet av förpackningarna som sägs spara 60 ton plast årligen meddelar Coop att de tar bort plastfönstret i sina brödförpackningar, något som uppges spara 30 ton plast.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer