1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Ica: Mer svensk mat bättre för miljön

Ica lanserar nu en rapport där man identifierat de tre förändringsområden som har störst potential att göra matsystemet mer hållbart. De tre områden som identifierats är en andel hållbar växtbaserad mat, en svenskare ”matloop” och ett så kallat mångfaldsjordbruk.

Foto:Johan Bävman/TT

En svenskare ”matloop” handlar enligt Ica om de lokala ekosystemen och om hur människor ser på mat och hur Ica kan knyta mat närmare människor och skapa ett värde kring mat. Enligt Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica, betyder en svenskare ”matloop” att matens ursprung ska bli mer lokalt, regionalt och svenskt.

”Ett skäl är att Sverige har ett av världens hållbaraste jordbruk. Vi vill också främja en ökad självförsörjningsgrad.  Vi ser att i Sverige har vi potential att odla väldigt mycket mer än vi gör i dag. Mycket av de växtbaserade livsmedlen är producerade utomlands och inte alltid på ett hållbart sätt. Vi hade till exempel gärna sett att det hade funnits svenska produktionsanläggningar för att producera svenskt vego, i dag är det utmanande att få till volymproduktion”, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Som Aktuell Hållbarhet tidigare berättat är en minskad andel kött en viktig faktor för att minska utsläppen från markanvändning, tillsammans med minskat matsvinn och förändrade odlingsmetoder för att bland annat binda mer kol i marken. Matsvinnsfrågan och förändrade odlingsmetoder jobbar Ica fortsatt med enligt Ann-Katrin Tottie, vilket framgår av rapporten. 

Prioriteringen av de tre viktigaste områdena har gjorts utifrån analys av rådande forskning och i dialog med experter från bland annat SLU, LRF, Albaeco och WWF.

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera