ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Ica: Mer svensk mat bättre för miljön

  • Foto: Johan Bävman/TT

Ica lanserar nu en rapport där man identifierat de tre förändringsområden som har störst potential att göra matsystemet mer hållbart. De tre områden som identifierats är en andel hållbar växtbaserad mat, en svenskare ”matloop” och ett så kallat mångfaldsjordbruk.

En svenskare ”matloop” handlar enligt Ica om de lokala ekosystemen och om hur människor ser på mat och hur Ica kan knyta mat närmare människor och skapa ett värde kring mat. Enligt Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica, betyder en svenskare ”matloop” att matens ursprung ska bli mer lokalt, regionalt och svenskt.

”Ett skäl är att Sverige har ett av världens hållbaraste jordbruk. Vi vill också främja en ökad självförsörjningsgrad.  Vi ser att i Sverige har vi potential att odla väldigt mycket mer än vi gör i dag. Mycket av de växtbaserade livsmedlen är producerade utomlands och inte alltid på ett hållbart sätt. Vi hade till exempel gärna sett att det hade funnits svenska produktionsanläggningar för att producera svenskt vego, i dag är det utmanande att få till volymproduktion”, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Som Aktuell Hållbarhet tidigare berättat är en minskad andel kött en viktig faktor för att minska utsläppen från markanvändning, tillsammans med minskat matsvinn och förändrade odlingsmetoder för att bland annat binda mer kol i marken. Matsvinnsfrågan och förändrade odlingsmetoder jobbar Ica fortsatt med enligt Ann-Katrin Tottie, vilket framgår av rapporten. 

Prioriteringen av de tre viktigaste områdena har gjorts utifrån analys av rådande forskning och i dialog med experter från bland annat SLU, LRF, Albaeco och WWF.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer