ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

I Gävle blir sågspån till olja – ”Först i världen”

Nu startar bygget av anläggningen i Gävle som ska göra sågspån till 25.000 ton olja. Under nästa år ska den första transporten gå till Preems raffinaderi i Lysekil där oljan ska bli biodrivmedel.

Efter flera års förberedelser har Pyrocell, samägt av drivmedelseföretaget Preem och träindustrikoncernen Setra, satt spaden i marken. På Setras sågverk Kastet i Gävle bygger Pyrocell en anläggning som gör sågspån från tall till pyrolysolja, vilken i sin tur förädlas vidare i Preems raffinaderi i Lysekil till fossilfri bensin och diesel.

Pyrocell har köpt anläggningen från holländska BTG-BTL och modifierat tekniken.

”Vad vi vet är det första gången i världen man integrerar tekniken med ett sågverk för processen till färdig pyrolysolja”, säger Pyrocells ordförande Pontus Friberg om anläggningen som kommer sysselsätta cirka tio personer. 

”Det här är inget pilotprojekt, det är en fullskalig kommersiell satsning”, understryker han.

Enligt uppgifter till Di rör det sig om en investering på cirka 500 miljoner kronor, en siffra som Pyrocells ordförande av konkurrensskäl inte vill kommentera. Han nöjer sig med att konstatera att det handlar om ”flera hundra miljoner”. Klart är att regeringens satsning Klimatklivet stöttar projektet med 117 miljoner.

Anläggningen i Gävle ska vara drift under fjärde kvartalet 2021. Den årliga produktionen är beräknad till 25.000 ton pyrolysolja, vilken raffinaderiet i Lysekil kan förädla till cirka 17.000 ton fossilfri bensin diesel och bensin.

Det handlar dock bokstavligen om en droppe i det svenska bensinhavet. 2018 såldes cirka 9,5 miljoner ton drivmedel i Sverige, varav cirka 1,9 miljoner motsvarades av biodrivmedel, enligt Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Pyrocells fokus ligger nu på att driftsätta anläggningen på Setras sågverk. Därefter kan det bli flera anläggningar framöver i Sverige.

”Det finns goda förutsättningar för en expansion. Setra har sågspån, teknologin finns och Preem har ett raffinaderi i Lysekil som kan hantera en grön insatsråvara”, säger Pontus Friberg.

Han vill inte avslöja några prisnivåer eller om kalkylerna påverkas av att oljepriset kollapsat.

”Vi har avtal med Setra om sågspånspriser, och vi har avtal med Preem om pyrolysoljan, men detaljerna är inget vi informerar marknaden om”, säger Pontus Friberg.

Setra ägs av Sveaskog och Mellanskog, Preem ägs i sin tur av Mohammed al-Amoudi. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer